Укрсоцбанк пустить німецьке коріння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрсоцбанк пустить німецьке коріння

Фондовий ринок
1008
Учора Мюнхенський земельний суд визнав недійсним продаж німецьким HypoVereinsbank свого австрійського активу - Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) - італійській групі UniCredit. Якщо це рішення підтвердить Вищий земельний суд, то UniCredit втратить контроль над Укрсоцбанком, купленим BA-CA за $2,2 млрд.
Мюнхенський земельний суд учора визнав недійсним рішення позачергових зборів акціонерів HypoVereinsbank (HVB), що відбулося в жовтні 2006 року, про продаж Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) групі UniCredit за 19,2 млрд євро.
У такий спосіб суд першої інстанції задовольнив прохання міноритаріїв HVB визнати документ недійсним через процедурні порушення. Суддя Хельмут Кренек повідомив, що рішення було прийнято "із чисто формальних міркувань" - у запрошенні на збори акціонери були недостатньо проінформовані про тодішні угоди (Business Combination Agreement) між HVB і UniCredit. Крім того, на зборах керівництво HVB недостатньо докладно відповіло на питання одного з акціонерів. Ціна акцій на рішення суду не вплинула.
В HVB заявили, що судове рішення не приведе до перегляду питання про передачу BA-CA. "Судячи зі сформованої ситуації, цілком імовірно, що HypoVereinsbank подасть апеляцію у Вищий земельний суд", - пояснили вчора в банку. Неузгоджені рішення можуть бути переглянуті на наступних зборах акціонерів HVB. Про подальші дії HVB повідомить після докладного вивчення мотивування судового рішення. За словами адвоката HVB Герхарда Вірта, наступне засідання суду заплановане на 14-15 травня. Крім подачі апеляції у Вищий регіональний суд HVB може виправити процедурні порушення, наявність яких припустив Земельний суд, що зробить їх неактуальними.
Як раніше повідомлялося, у липні 2007 року UniCredit Group уклала договір з інвесторами, що представляли групу "Інтерпайп", про продаж італійцям близько 95% Укрсоцбанку за $2,07 млрд. Цей договір підписав BA-CA, що в UniCredit Group відповідає за комерційну банківську діяльність у країнах Центральної та Східної Європи. Угоду профінансував саме BA-CA. У січні 2008 року UniCredit Group повідомила про завершення покупки 94,2% Укрсоцбанку за $2,211 млрд.
Учора в UniCredit заявили, що рішення Мюнхенського земельного суду стосується тільки питання правомірності постанов зборів акціонерів, якими були схвалені "певні внутрікорпоративні операції, і воно не містить ніякої вказівки на те, що операції були проведені нечесним способом". "У будь-якому разі рішення суду не впливає на дійсність трансакцій, що стосуються BA-CA і відділень у Центральній і Східній Європі, усі з яких були здійснені на строго комерційній основі, з урахуванням незалежних зовнішніх думок і оцінок", - заявили в банку.
Експерти говорять, що якщо угода буде розірвана в судовому порядку, то UniCredit втратить контроль над BA-CA і Укрсоцбанк не буде об'єднаний з Унікредит Банком. "Діяльності Укрсоцбанку це ніяк не зашкодить. Ніхто поки не говорив, як будуть поєднуватися ці банки. Можливо, вони взагалі будуть працювати роздільно, і нинішня ситуація сприяє цьому", - вважає заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов.
Бізнесмена Віктора Пінчука, що до продажу був фактичним власником Укрсоцбанку, акціонери HVB не зможуть змусити повернути BA-CA кошти, витрачені на покупку українського активу. "Відповідно до норм міжнародного права скасувати вже завершену трансакцію і повернути назад кошти можна тільки за наявності факту шахрайства та прямого порушення закону, - упевнений керуючий партнер компанії Astapov Lawers Андрій Астапов.- У випадку з покупкою Укрсоцбанку нічого подібного не відбувалося.
Тому, навіть якщо суд визнає незаконною угоду з Bank Austria Creditanstalt, повернути заплачені банком гроші юридично неможливо, оскільки факт покупки Укрсоцбанку сам по собі не порушує законодавства Німеччини, Австрії та Італії".
Його підтримує партнер компанії "Лінія права" Андрій Доманський. "Відповідно до українського законодавства немає шансів визнати угоду із продажу Укрсоцбанку незаконною через те, що скасовано угоду поглинання UniCredit банку BA-CA. А будь-яке міжнародне рішення вимагає підтвердження в українському суді. Так що розірвати угоду фактично неможливо", - вважає експерт.
В'ячеслав Ъ-Садовничий, Руслан Ъ-Чорний, Олег Ъ-Гавриш, Ольга Ъ-Васильцова, Олексій Ъ-Сударенко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас