Дипломати зійшлись на кордоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дипломати зійшлись на кордоні

130
Учора МЗС заявив про досягнення домовленостей з Польщею в сфері малого прикордонного руху, зокрема в питаннях видачі українцям дозволів на перетин кордону.
Тим часом представники інтересів жителів прикордонної зони стверджують, що враховано не всі категорії громадян, що потребують можливості перетинати кордон в спрощеному режимі.
На українсько-польських переговорах, що проходили у Варшаві з 29 січня, сторони обговорили проект угоди про місцевий прикордонний рух і досягли домовленості щодо видачі дозволів на перетин кордону. Українську делегацію очолював директор департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорєльський, польську - директор Консульського департаменту та полонії (польської діаспори) Анджей Ясиновський.
Відповідно до документа, жителі прикордонної зони (її межі ще потрібно буде позначити) "будуть здійснювати багаторазові поїздки на територію іншої країни-учасника договору тільки з дозволу на спрощений перетин кордону і без проїзного документа".
Дозвіл буде видаватися на шість місяців, при цьому загальний термін перебування на території іншої країни не повинен перевищувати три місяці, з них безперервно перебувати там можна 60 днів.
Умовою для одержання дозволу є трирічний термін проживання в прикордонній зоні, що необхідно підтвердити відповідною позначкою в паспорті або довідкою про місце постійного проживання, виданою паспортним столом або сільрадою. Дозволи також будуть видавати дружинам, батькам і дітям таких громадян незалежно від того, де вони проживали. Його вартість складе 20 євро.
Однак, відповідно до повідомлення посольства України в Польщі, сторони мають намір визначити категорії громадян, які зможуть одержувати дозвіл безкоштовно. "Під час обговорення цих питань українська делегація домагалася, щоб в угоді з Польщею були закріплені ті ж умови, що й у договорах з Угорщиною і Словаччиною. Але поки договір не підписаний, не можна покладатися на те, що викладені пункти точно будуть присутні в підсумковому варіанті", - розповів заступник прес-секретаря МЗС Василь Кирилич.
Нагадаємо, два тижні тому близько 500 жителів сіл, розташованих на кордоні з Польщею, разом із представниками партії "Пора" пікетували генеральне консульство Республіки Польща у Львові, вимагаючи спростити процедуру видачі шенгенських віз для жителів прикордонної території. Голова львівського обласного відділення "Пори" Володимир Квурт заявляє, що в досягнутих у Варшаві домовленостях не враховані всі їхні вимоги.
"Поляки їздять до нас безкоштовно - відповідно, українці повинні автоматично одержувати візу безкоштовно. У договорі про малу прикордонну зону потрібно також урахувати інтереси депортованих під час операції "Вісла", - розповів Квурт. - Така категорія людей однозначно повинна одержувати візу безкоштовно і відразу на п'ять років.
Що стосується визначення самої зони, то я не думаю, що Польща виступить проти 50 кілометрів від кордону (такий розмір прикордонної зони передбачений у договорах України з Угорщиною і Словаччиною)".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас