"Роснафта" просить у держави грошей, щоб розплатитись з кредиторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Роснафта" просить у держави грошей, щоб розплатитись з кредиторами

Енергетика
165
Держкомпанія "Роснафта" повинна до середини березня погасити п'ять мільярдів доларів із кредитів, узятих на покупку активів ЮКОСа, повідомив 30 січня фінансовий директор компанії Антон Кожинов. "Рішення, яким чином це буде зроблено, ще не прийняте", - сказав він.
"Роснафта" запропонувала державі купувати облігації російських компаній і брати на себе їхні кредитні зобов'язання перед вітчизняними банками. Нафтовій компанії це допоможе знайти 5 млрд доларів, які вона повинна повернути кредиторам протягом місяця.
У відповідь уряд готовий ввести систему моніторингу та аналізу зовнішніх запозичень компаній і банків зі значною державною участю.
В 2007 році "Роснафта" взяла два кредити на загальну суму 22 млрд доларів, щоб скупити активи збанкрутілого ЮКОСа. Разом з підприємствами "Роснафті" дісталася і їхня заборгованість, зокрема "Томскнафти" і "Самаранафтогазу".
Наприкінці минулого року президент "Роснафти" Сергій Богданчиков оцінював сукупний борг компанії в 27 млрд доларів і сподівався знизити його до 2010 року до 15 млрд доларів.
В "Роснафті" розраховують, що держава візьме участь у вирішенні проблеми заборгованості російських компаній, вкладаючи частину коштів в облігації компаній, а також викуповуючи кредити російських банків зі збереженням кредитних ризиків на балансі банків.
Торік "Роснафта" була внесена в перелік стратегічних підприємств. Це в тому числі означає, що держава несе відповідальність за зобов'язаннями компанії. Усього ж, нагадаємо, за оцінками учасників ринку, корпоративний борг держкомпаній уже перевищив 100 млрд доларів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас