Тимошенко запропонувала ЄС разом будувати газопровід в обхід Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко запропонувала ЄС разом будувати газопровід в обхід Росії

Енергетика
213
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко запропонувала Європейському Союзу бути партнером у реалізації проекту Білий потік з постачання газу в Європу.
Тимошенко відзначила, що "сьогодні існує проект, що підтримується ЄС - Набукко. Але ми хотіли б запропонувати розглянути проект Білий потік, що проходить через територію України і також виконує функцію диверсифікованості постачання газу в Європу. Цей проект може бути більш економічно ефективним, і ми хотіли б, щоб Україна і ЄС були партнерами в його реалізації", - відзначила Тимошенко.
Вона нагадала, що раніше була створена донорська група, що допоможе акумулювати кошти, необхідні для модернізації та реформування системи постачання російського газу в Європу через територію України.
Прем'єр повідомила, що конференція донорів пройде найближчим часом і "дасть можливість Україні одержати серйозну технічну та фінансову підтримку".
Тимошенко підкреслила, що в України і Євросоюзу є спільний нтерес зі створення потужних систем диверсифікованості постачання енергоресурсів.
Також вона відзначила, що Україна і ЄС можуть мати спільні проекти і з постачання ядерного палива.
28 січня, виступаючи в Брюсселі на засіданні Комітету з питань закордонних справ Європарламенту, Тимошенко запропонувала Євросоюзу побудувати новий газопровід White Stream.
Ідея Білого потоку полягає в будівництві газопроводу з Туркменістану через Азербайджан у грузинський порт Супса, і потім по дну Чорного моря через Крим у напрямку Європейського Союзу.
Уперше Тимошенко висунула ідею створення газопроводу White Stream ще в 2005 році.
Після зустрічі з Тимошенко комісар з питань зовнішньої політики і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер заявила про намір 14 лютого відвідати Київ у рамках міжнародної конференції на рівні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС і країн Чорноморського регіону Black sea energy.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас