Влада Києва вирішила знести хрущовки в 10 кварталах міста — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Києва вирішила знести хрущовки в 10 кварталах міста

Нерухомість
914
У найближчі три-п'ять місяців столична влада оголосить тендер на реконструкцію 10 кварталів у Києві, - повідомляє газета Экономические известия.
Як відзначає газета, заступник глави Київміськдержадміністрації Михайло Голиця повідомив, що київська влада вже вирішила зносити старе та будувати нове житло у 10 кварталах.
"Наша компанія розглядає квартал на вулиці Маршала Гречка", заявив старший віце-президент компанії Київміськбуд Василь Можар. За його словами, приблизна оцінна вартість реконструкції може становити близько 600 млн грн.: "Щоб проект відбувся, потрібно з 180 тис. кв. м існуючої площі одержати 600-700 тис. кв. м".
Інші забудовники поки не визначилися. "Потрібно спочатку одержати умови тендера, які Київрада поки не надала інвесторам. Щороку дуже багато обіцянок", заявив Юрій Шасієв, директор проектного підрозділу Коло-проект. За його словами, вигідним буде тільки повне знесення будинків.
"Поки немає законодавчої бази, то реконструкція хрущовок - це просто гарний проект", заявив Максим Білоус, директор зі стратегічного розвитку та маркетингу ІК ХХ століття.
Раніше повідомлялося, що прем'єр Юлія Тимошенко на початку січня заявила: "Уряд починає програму комплексної перебудови житлових мікрорайонів, особливо в центрах, там, де хрущовки, стара забудова, старі та аварійні будинки". А нове Міністерство будівництва провело спеціальну нараду, щоб, як пише прес-служба відомства, "визначити пілотні міста для реконструкції старого житла, перший серед яких - Київ".
В 2007 році уряд також планував зносити хрущовки. Кабмін навіть домовився з американським інвестиційним фондом Education Development Relief Fundation Inc. про виділення EUR6,3 млрд. на будівництво нового житла на місці будинків, що відслужили більше 50 років. Тоді вибрали проект на вул. Маршала Гречка, але цей варіант знову фігурує в списках міськради.
В 2006 році влада обіцяла почати знесення хрущовок на Солом’янці. Але, як відзначили в КМДА, розроблювачі не надали документів, необхідних для початку робіт.
В 2005 році оновлювати старе житло на Сирці хотіла російська компанія Конті, що бере участь у подібних проектах у Москві. Вартість проекту реконструкції в 2005 році була заявлена на рівні $1,358 млрд. А для відселення мешканців 200 п’ятиповерхівок планували ще $150 млн. Ця реконструкція не зрушилася з місця.
В 2004 році, після поїздки Олександра Омельченка в Москву, КМДА розпорядилася розробити список районів, що підлягають реконструкції. Планували провести реконструкцію 61 житлового будинку: у Дніпровському районі - Соцмістечко, у Печерському - на бульв. Дружби народів, у Солом’янському - квартал між вул. Лукашевича, Брюллова і Фурманова. Влада хотіла реконструювати хрущовки на Нивках (у районі вул. Щербакова та Стеценка), у Біличах, на Південній Борщагівці, у Старій Дарниці, у районі ДВРЗ, на Биковні, на Русанівці, Воскресенці, у Бортничах. Багато із цих проектів так і залишилися на папері.
Ріелтори тільки в столиці нараховують більше 4600 будинків 50-80-х років будівництва. Це близько 9 млн кв. м житла, або 40% київської нерухомості. Подібної нерухомості по всій країні налічується близько 75 млн кв. м. Деякі експерти оцінюють ринок старих будівель в 1 млрд кв. м.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас