Рада ПФТС вирішила прискорити впровадження модернізованої торговельної системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада ПФТС вирішила прискорити впровадження модернізованої торговельної системи

Фондовий ринок
188
Рада асоціації торговців цінними паперами ПФТС, що володіє однойменною найбільшою фондовою біржею України, на засіданні в понеділок вирішила прискорити впровадження модернізованої торговельної системи для ліквідації збоїв у роботі біржі, що виникли останнім часом в умовах високої волатильності ринку.
"Розроблений більш-менш конкретний перелік заходів. По-перше, перехід на нову систему: її планували запустити в березні, але будуть пробувати запустити в лютому. Головне принципове розходження існуючої і модернізованої систем - поділ торговельних і інформаційних операцій, масштабованість", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" член ради Дмитро Тарабакін, директор однієї з найбільших на ринку інвестиційної компанії "Драгон-Капітал".
За його словами, представники ПФТС пояснили проблеми, що виникли, у тому числі великим інформаційним навантаженням, що сильно завантажувало торговельну систему.
Тарабакін додав, що рада також вирішила переходити на обслуговування до національного провайдера для уніфікації стандартів технічних вимог і підвищення надійності.
Крім того, учасники засідання дали завдання створити резервне джерело живлення для основного сервера на випадок відключення енергопостачання.
Ще одним питанням стало доручення підготувати огляд більш продуктивних торговельних систем нового покоління, на які ПФТС могла б перейти в найближчому майбутньому, додав Тарабакін.
Як повідомлялося, 22-24 січня біржа ПФТС уперше у своїй історії три дні підряд працювала з перебоями через високу, за українськими мірками, активність торговців цінними паперами в умовах мінливої ситуації на міжнародних фондових ринках. Зокрема, перший збій відбувся відразу після зниження ФРС 22 січня ставки відразу на 0,75 п.п. - до 3,5%.
Торговці повідомили, що зі свого боку збирають ініціативну групу для вирішення проблеми, тому що нестійка робота системи в моменти найбільшої волатильності приводить до збитків. У результаті негайно була скликана рада ПФТС.
За даними біржі, в 2007 році чисельність її членів зросла на 40% - до 203, кількість торговельних терміналів досягла 340, переглядових - 75 в 22 містах, кількість паперів у лістингу збільшилася на 31% - до 891, і тепер за цими показниками ПФТС випереджає деякі ринки Центральної та Східної Європи.
Президент ПФТС Ірина Зоря на минулому тижні заявила, що ПФТС ставить завдання розробки або придбання біржової системи нового покоління, однак вона, у будь-якому разі, може бути впроваджена мінімум через рік-півтора.
За даними інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна", сукупний обсяг торгів акціями 22 січня за підсумками 603 угод склав $14,9 млн, що на 44% вище від змінного середнього значення за останні півроку, наступного дня, протягом якого було два збої системи - 378 угод на $9,1 млн (на 12% нижче середнього рівня).
Ще тижнем раніше ПФТС призупинила торги приблизно на три години через аварію в енергомережах "Київенерго".
За даними Держкомісії цінних паперів і фондового ринку, в Україні в цей час працюють сім фондових бірж і дві торгово-інформаційні системи, обсяг торгів на яких в 2007 році склав 36,833 млрд грн, що на 26,7% більше, ніж за аналогічний період 2006 року.
ПФТС є найбільшою біржею, частка якої за цей період склала 87,8% усього обсягу угод. В 2006 році частка ПФТС була вища - 96,4%.
Наприкінці 2007 року відразу кілька організаторів торгівлі заявили про намір в 2008 році істотно активізувати свою роботу та почати конкуренцію із ПФТС, однак на практиці поки жодна альтернативна торговельна система не працює.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас