Нова житлова афера! Шахраї привласнюють елітні квартири і віддають їх в заставу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова житлова афера! Шахраї привласнюють елітні квартири і віддають їх в заставу

Нерухомість
1910
Унікальна афера, за допомогою якої зловмисники вивуджували великі банківські кредити по $150 000, розкрита в Донецьку.
Поки в справі затриманий один підозрюваний (був суджений в 2005-му також за афери), другий - у розшуку. Схема, що придумав заповзятливий донеччанин, по-своєму геніальна.
Вони знімали в добову оренду елітну квартиру, робили фіктивні документи на житло точно такого ж планування в сусідньому під'їзді того ж будинку, потім "продавали" її спільникові, щоб легалізувати документи.
Далі аферисти відправлялися в банк за кредитом (квартира була заставою). Природно, банківські клерки цікавилися заставним майном.
У день перевірки житла злочинці на "орендованій хаті" клеїли номер "заставної" квартири (на дверях сусідніх квартир, як правило, номерів взагалі не було, так що банкір підступу не помічав).
Задоволені фінансисти на заставу погоджувалися. Ще б пак, адже ціни на нерухомість ростуть, і у випадку невиплати кредиту гроші можна повернути, продавши заставу. Як мету одержання кредиту ділки вказували правду: відпочинок за кордоном і покупку машин.
Якби діяльність групи не припинили, постраждати могли б жителі реальної квартири, адже банк рано чи пізно зацікавився б своїми грошима, - повідомив заступник начальника відділу боротьби з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом Управління податкової міліції в Донецькій області Віктор Мельниченко.
Попалися "кредитчики" випадково. Один з мешканців під'їзду таки помітив, що на квартирі "лівий номер". Через агентство нерухомості затримали квартиронаймача, причому в нього знайшли документи ще на шість квартир.
Як повідомив Мельниченко, у БТІ замість паспорта зловмисники показували фальшиву довідку про звільнення з місць позбавлення волі, тому що її легше всього підробити, це просто папірець із фото та штампом.
Можливо, у них був спільник у бюро технічної інвентаризації, оскільки важко пояснити, як квартиру переоформили на нового власника, адже в ній живуть зовсім не ті люди, які прийшли здійснювати операцію, а відомості про мешканців у БТІ є.
За кредитом у банк аферист також ішов із чужим паспортом, у який була уклеєна його фотографія, і з довідкою про доходи з неіснуючого підприємства.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас