Ющенко попередив, що не дасть розпродати Україну з молотка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко попередив, що не дасть розпродати Україну з молотка

Казна та Політика
119
Президент Віктор Ющенко заявляє, що в лютому РНБО розгляне тему приватизаційної політики на 2008 рік, у результаті чого буде вироблено погоджене бачення цього процесу. Про це говорилося під час зустрічі Ющенка з головою парламенту та керівництвом Кабміну, повідомила прес-служба Глави держави.
Відповідно до повідомлення, за пропозицією Секретаріату Президента повинна бути створена робоча група із представників Уряду, парламенту і СП, апарату РНБО та експертів, об'єктом аналізу якої буде проект Державної програми приватизації і проект закону щодо приватизації державного майна. На підставі напрацьованих нею матеріалів РНБО прийме рішення щодо концептуальних принципів приватизаційної політики, на яких будуть базуватися законодавчі зміни та урядова політика в цій сфері.
Коментуючи прийняті Урядом рішення щодо політики приватизації, Глава держави висловив застереження про те, що відповідно до них, продаж державного майна розглядається лише як джерело наповнення державного бюджету. "Ми повинні повернутися до теми більш раціонального використання коштів приватизації. Щоб ми не жили одним днем і відповідали за розвиток держави", - застерігає Президент.
Також Ющенко наполягає на тому, що приватизація підприємств стратегічних галузей, зокрема енергетики, без розробки та прийняття стратегії розвитку відповідних сфер економіки створить загрозу національній безпеці. "Наша мета - не з молотка розпродати Україну. Наша мета - створити стратегічний контроль, там, де це відповідає темі національної безпеки. В іншій частині - знайти інвестора, який би міг пожвавити ці об’єкти", - пояснив він.
Крім того, Президент висловився за поспішність невідкладної приватизації Криворізького гірничозбагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР) і ВАТ "Турбоатом". При цьому він поставив завдання, щоб кожний об'єкт, що готується до приватизації, проходив передприватизаційну підготовку, що повинна збільшити його капіталізацію і, отже, його ціну.
"Наше завдання - підготувати кожний об'єкт, оптимізувати його вартість, вийти на ринок і взяти на ринку найкращу ціну", - заявив Президент.
Також Ющенко вказав на відсутність адекватного сучасним умовам законодавчого забезпечення приватизаційних процесів. У першу чергу це стосується Закону України "Про приватизацію державного майна" і нової Державної програми приватизації. Президент виклав своє бачення змін у принципові положення даних документів.
Президент поставив за мету досягти максимального консенсусу між інституціями влади в питанні приватизації. Зокрема, необхідно заручатися підтримкою фракцій при голосуванні щодо законодавчих змін, що стосуються приватизаційної політики. Згода також повинна бути досягнута й у питаннях використання коштів, отриманих від приватизації. "Я хотів би, щоб фракції свідомо пройшли цю дискусію, де тема розвитку країни, де тема споживання. І беріть на себе політичну відповідальність у цьому питанні", - попередив Ющенко.
Президент виставив категоричну вимогу зробити неможливим прояв корупції при проведенні приватизації. "Я всіх застерігаю, що жоден механізм подібної дії в нас не повинен бути допущений", - заявив Віктор Ющенко.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас