Аграрії не хочуть платити ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрії не хочуть платити ПДВ

Казна та Політика
255
Швидкий вступ України до Світової організації торгівлі (СОТ) позбавить вітчизняних аграріїв всіх держдотацій і пільг.
Оператори ринку заявляють про неготовність конкурувати з імпортерами і вимагають від уряду зберегти держпідтримку сільського господарства.
Зараз на розгляді Верховної Ради перебуває законопроект народного депутата від БЮТ, власника комплексу "Агромарс" (ТМ "Гаврилівські курчата") Євгена Сігала, у якому пропонується частково зберегти пільгове оподатковування сільгоспвиробників. На думку автора документа, пропоновані в законопроекті пільги не суперечать умовам СОТ.
Відповідно до останніх поправок у закон "Про податок на додану вартість", прийнятих місяць назад, сільгоспвиробники втрачають нульову ставку ПДВ із наступного після вступу України до СОТ року. Якщо законопроект пана Сігала буде прийнятий, на повернення нульової ставки ПДВ можуть розраховувати "сільгосппідприємства всіх форм власності (крім підприємств, що виробляють підакцизні товари), у яких не менше 75% валового прибутку отримано від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів їхньої переробки". ПДВ у цих виробників не буде стягуватися лише в тому випадку, якщо сума ПДВ за підзвітний період витрачена ними на придбання "матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення".
Ці сільгоспвиробники зможуть також відстрочити оплату ПДВ при ввезенні в країну імпортної техніки, що не виробляється в Україні, терміном на 720 календарних днів.
У профільному міністерстві законодавчі ініціативи Євгена Сігала підтримують, вважаючи, що пропоновані зміни в закон дозволять аграріям більш доцільно використовувати допомогу держави та будуть мотивувати активніше інвестувати у виробництво. "Документ спрямований на розвиток вітчизняного сільгоспвиробника, що не можна не підтримати", - висловився про законопроект заступник міністра аграрної політики Петро Вербицький.
"Вітчизняний аграрій неконкурентоспроможний. Якщо вступимо до СОТ, його відразу ж зметуть із ринку західні виробники. Якщо умови організації не дозволяють дотувати вітчизняних сільгоспвиробників прямо, Україна повинна активно використовувати всі можливі механізми непрямих дотацій, як наприклад, запропонований Євгеном Сігалом", - вважає президент Асоціації фермерів і приватних хліборобів Ярослав Кардаш.
На його думку, однією з обов'язкових умов розвитку аграрного виробництва в Україні є збереження нульової ставки ПДВ для сільгоспвиробників.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас