Іноземцям дадуть рік поволодіти землею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземцям дадуть рік поволодіти землею

Аграрний ринок
469
Аграрний і будівельний комітети Ради пропонують дозволити іноземцям вступати в права спадкування земельних ділянок сільгосппризначення.
Відповідний законопроект одержав позитивну оцінку головного науково-експертного управління ВР і готовий до винесення на голосування.
Експерти ринку прогнозують новий виток одержання заповітів на землі сільгосппризначення.
Автор законопроекту, секретар аграрного комітету Роман Ткач (НУНС) нагадав про юридичну колізію в Земельному кодексі: "Ст. 22 забороняє іноземцям володіти землею, а ст. 81 і 82 дозволяють їм одержувати землю в спадок, зобов'язуючи протягом року її відчужувати".
За його словами, ці норми закону в різних випадках чиновники трактують по-різному: "Фактично нотаріуси видають іноземцям свідоцтва про право на спадщину, включаючи в них зазначені земельні ділянки. Але акти на право власності такі фізособи або держоргани не видають".
Андрій Кошиль, президент асоціації "Земельний союз України", вважає, що перед тим як давати іноземцям права на володіння землею як спадщиною варто вивчити ймовірну кількість претендентів на українські земельні наділи: "Тільки так можна оцінити вплив на ринок і в майбутньому уникнути ще однієї лазівки для махінацій".
На думку глави комітету із земельних відносин Асоціації фермерів і приватних землевласників України Олександра Коваліва, право одержання іноземцями в спадщину сільгоспземель може викликати збільшення кількості заповітів. Із цим згодний Андрій Кошиль: "Може трапитися, що люди будуть залишати в спадок землю не тільки фізособам, але й іноземним фірмам, які орендують їхні ділянки". Олександр Ковалів додає: "Якщо це діти або онуки і таку землю одержать колишні громадяни України, то нічого страшного не трапиться. Але це може стати першим етапом для підготовки до продажу землі іноземцям".
Президент Віктор Ющенко не раз заявляв, що сільгоспземлі не будуть продаватися нерезидентам. Експерти говорять, що зараз понад 30% власників таких ділянок не мають спадкоємців. Роман Ткач стверджує, що запропоновані ним зміни суто технічні і продовжують зобов'язувати іноземних громадян, осіб без громадянства та іноземних юридичних осіб продати або передарувати отриману ділянку сільгосппризначення протягом року. Експерти ринку не впевнені, що такі відчуження не будуть віртуальними.
"За порушеннями повинні стежити правоохоронні органи, а за правом на землю - Міністерство юстиції. А якщо ми будемо щоразу убивати цвях у будь-яку ініціативу та постійно чекати махінацій, ми ніколи не прийдемо до цивілізованого ринку землі", - заявив голова парламентського аграрного комітету Микола Присяжнюк (Партія регіонів). За його словами, ринку потрібно боятися не іноземців, а потужних вітчизняних корпорацій: "І не допустити, щоб ті скупили землі, створили монополію та у майбутньому диктували всій країні і державі свою цінову політику".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас