Енергетичний прорив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергетичний прорив

Енергетика
1569
Спонсори нової української влади одержують перші дивіденди. Минулого тижня уряд розрахувався із групою "Приват", призначивши главою НАК "Енергетична компанія України" Володимира Зіневича. Тепер вітчизняну державну електроенергетику очікує великомасштабна заміна представників Ріната Ахметова на обранців Ігоря Коломойського.
Інструмент
23 січня Кабінет Міністрів затвердив президентом Національної акціонерної компанії "Енергетична компанія України" (НАК "ЕКУ") Зіневича. Представляючи Володимира Олеговича колективу, глава Мінпаливенерго Юрій Продан охарактеризував його як людини, що має достатній досвід роботи в сфері енергетики. Міністр підкреслив, що "новопризначений президент НАК за роки діяльності зарекомендував себе досвідченим фахівцем, в активі якого реалізація серйозних інвестиційних проектів в Україні".
У довірчій бесіді з Діловою столицею представник однієї з консалтингових компаній, дружній групі "Приват", описав затвердження нового глави НАК "ЕКУ" трохи інакше: "Про призначення Володимира Зіневича я знав ще тиждень тому. Це людина Ігоря Палиці (екс-глави "Укрнафти", креатура Ігоря Коломойського. - ред.). Один час він працював під його началом", - повідомив співрозмовник.
Парадокс, але до останнього часу Володимир Зіневич сприймався спостерігачами як фігура, недружелюбна до "Привату" і досить близька відомому українському бізнесменові Олегові Салміну. Добродії Зіневич і Салмін стали працювати разом на початку 2000-х років: Олег Володимирович, що займав посаду голови правління "Укрнафти", зробив Володимира Олеговича своїм першим заступником і явно не помилився у виборі. За словами злих язиків, тоді державна "Укрнафта" стала активно торгувати векселями через групу обраних компаній (серед них НП "Сяйво"), а також переуступати права вимоги до НАК "Нафтогаз України" (приміром, через НП "Сервіс-Трейд").
Ця робота принесла компанії десятки мільйонів гривень збитку. Звинуватити Володимира Зіневича в причетності до цих невигадливих операцій не можна, але на той період він був чи не єдиним висококваліфікованим фахівцем в "Укрнафті" з операцій із цінними паперами. (На той час Зіневич встиг порулити компанією "Капітал-Траст" і Вексельно-розрахунковим центром НАК "Нафтогаз України", які спеціалізувалися на торгівлі цінними паперами.)
На початку 2003 р. керувати "Укрнафтою" став менеджер Ігоря Коломойського Ігор Палиця. "На людях він розкритикував схему роботи Володимира Олеговича і звільнив його із займаної посади. У той же час, за даними джерел "ДС", Зіневич значився радником Ігоря Палиці аж до весни 2004 р.
Як би то не було, але офіційне вигнання з "Укрнафти" дозволило Олегові Салміну і Володимиру Зіневичу сконцентрувати зусилля на новому бізнес-проекті. За словами спостерігачів, в 2004 р. вони зайнялися поновленням виробництва металевого магнію на калуському ЗАТ "Магній" (Івано-Франківська обл.). Місцеві очевидці говорять, що тоді Зіневич, будучи главою наглядової ради ЗАТ, особисто контролював процес модернізації цього підприємства. Але вже на початку 2005 р. Ігор Коломойський офіційно викупив завод в опальних партнерів.
Після продажу "Магнію" між менеджерами Коломойського і Володимиром Зіневичем зав'язалася публічна дружба. За даними одного зі співрозмовників "ДС", Ігор Палиця приклав руку до того, щоб навесні 2005 р. Зіневич став головним радником голови правління "Нафтогазу України", а трохи пізніше зробив його директором департаменту нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго. Коли в 2006 р. міністерство очолив Юрій Бойко, Володимиру Олеговичу не знайшлося місця в державній енергетиці. З тих пір він трудився на посаді операційного директора компанії "Контур Глобал Менеджмент".
Офіційно підприємство спеціалізується на інвестиціях в енергетичну галузь, але злі язики пліткують, що на початку 2000-х ця компанія брала участь у вексельних схемах з "Укрнафтою". До речі, варто відзначити, що до останнього часу на благо "Контур Глобал" трудився Юрій Саква - людина, яку Юлія Тимошенко в першу каденцію свого прем'єрства зробила директором ДП "Енергоринок".
"Приват" потягнуло на солодке
НАК "ЕКУ" управляє всіма державними енергогенеруючими та енергопостачальними компаніями. Завдяки тому, що протягом останнього року НАКом керував представник Ріната Ахметова Ігор Глущенко, всі ці підприємства де-факто контролювалися донецьким бізнесменом. Тому очевидно, що найголовнішим завданням Володимира Зіневича стане великомасштабне зачищення електроенергетики від ставлеників СКМ. Тут буде доречним нагадати недавню заяву Зіневича: "Мій попередній досвід роботи показує, що вітчизняна енергетика вимагає структурних, фундаментальних змін, щоб не допустити погіршення ситуації в галузі і забезпечити її подальший розвиток".
Заміна донецького колективу НАК "ЕКУ" на дніпропетровський почнеться найближчим часом. "Юрій Продан уже формує нові наглядові ради у всіх державних енергокомпаніях. На початку березня вони проведуть збори акціонерів, куди будуть заводитися його люди, - стверджує обізнане джерело, що не побажало називати свого імені. - Оскільки в "помаранчевих" не дуже велика лава запасних, паралельно йде обробка нинішніх керівників обленерго на предмет того, що в енергетику прийшов новий хазяїн. Ходять чутки, що про це Юрій Продан особисто повідомив Едуарду Соколовському (управляє державною "Дніпрообленерго". - ред.) і Віктору Носулькові (директор "Запоріжжяобленерго". - ред.)".
На думку спостерігачів, після кадрової чистки Володимир Зіневич сконцентрується на оперативній передачі державних пакетів акцій декількох обленерго з відання НАК "ЕКУ" до Фонду державного майна з метою їхньої приватизації. Недавно Юрій Продан озвучив приватизаційний список. У нього входять "Прикарпаття-", "Львів-", "Полтава-", "Суми-", "Чернігів-" і "Одесаобленерго", у кожній з яких державі належить трохи більше малого блок-пакета, - 25%+1 акція. Важливо відзначити, що Ігор Коломойський бореться за контроль над першими п'ятьма енергокомпаніями цього списку вже кілька років. Очевидно, що якщо він викупить держпакети даних обленерго в держави, то його опонент - запорізький бізнесмен Костянтин Григоришин - залишиться осторонь. Аналогічна ситуація складеться навколо "Одесаобленерго".
За це підприємство давно воює бютівець Костянтин Жеваго. Тепер у нього є гарний шанс викупити держпакет одеської компанії і тим самим позбавити контролю над нею росіянина Михайла Воєводіна.
Дмитро Рясной
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас