Інвестори можуть продовжити йти з ринків, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори можуть продовжити йти з ринків, що розвиваються

317
Інвестори можуть продовжити йти з ринків, що розвиваються, і це може викликати зміни в економічній політиці цих країн, що прагнуть зміцнити свої валюти, пише The Wall Street Journal.
Апетит до високоризикованих активів ринків, що розвиваються, упав минулого тижня, коли несподіване скорочення базової ставки Федеральною резервною системою США підсилило побоювання із приводу стану світової економіки.
"Імовірно, найбільш помітно валюти будуть слабшати в європейських країнах, що розвиваються, у яких дефіцит рахунку поточних операцій набагато перевершує аналогічні показники країн, що розвиваються, інших регіонів", - вважає валютний аналітик Bank of America Лоуренс Гудмен.
Найбільш уразливими європейськими валютами вважаються польський злотий, угорський форинт і румунська лея. Також називають турецьку ліру, південноафриканський ренд і ісландську крону.
Польські політики побоюються, що більше не можуть покладатися на те, що зміцнення злотого допоможе стримати інфляцію. "Якщо курс не повернеться в найближчі тижні до тенденції підвищення або підсилиться волатильність, то наші проблеми зростуть", - написав член правління польського ЦБ Анджей Войтина в газеті Rzeczpospolita.
У цей час злотий піднявся до рівня середини грудня, після того як між 13 і 21 січня впав на 5% до долара і на 1,5% до євро.
Однак польський ЦБ побоюється рецесії в США, що може перешкодити їм збільшити базову процентну ставку на 1 процентний пункт цього року.
Румунська лея впала до євро з початку року на 5%, незважаючи на те, що ЦБ Румунії підняв базову ставку до 8% з 7,5% і натякнув на ще одне підвищення в лютому. Його глава Мугур Ісареску заявив, що він хоче бачити курс леї на позначці 3,3 за 1 євро, що на 10% вище від нинішнього рівня.
Глава турецького ЦБ Дурмуз Ілмаз вважає, що знижувати базову ставку з нинішніх 15,5% прийдеться, можливо, більш обережно через побоювання перед висновком коштів портфельними інвесторами. У минулий понеділок ліра впала до долара до 1,22, після чого виросла до 1,17 - рівня на початок року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас