ПФТС сподівається на ФРС і СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС сподівається на ФРС і СОТ

Фондовий ринок
292
Індекс ПФТС за підсумками тижня знизився на 1,75%, закрившись у п'ятницю напозначці в 1135,54 пункту. Протягом тижня практично всі блакитні фішки істотно подешевшали.
Така ситуація стала наслідком негативної тенденції, що розвивається на світових фондових ринках. І незважаючи на те, що Федеральна резервна система (ФРС) США на минулому тижні знову знизила ставку (на 0,75%), більшість інвесторів не проявляють оптимізму, побоюючись поглиблення кризи.
"Наступного дня після зниження ФРС ставки керівництво Європейського центробанку заявило, що пріоритетом для них є боротьба з інфляцією. Інвестори сприйняли це як повідомлення про те, що керівництво ЄЦБ не має наміру знижувати ставку, і європейські фондові ринки пішли донизу", - відзначає Олексій Дударенко, фінансовий аналітик компанії Parex Asset Management Ukraine.
"До кінця тижня обстановка на світових біржах трохи стабілізувалася на заявах керівництва США продовжувати здійснення подальших заходів щодо регулювання фінансової системи, зокрема примушувати банки до послаблення фінансових вимог до підприємств-кредиторів і надання допомоги компаніям, які страхують від дефолтів облігаційні випуски. Також уряд США вирішив вводити податкові пільги в країні. Більшість фондових ринків позитивно відіграло пакет заходів щодо стимулювання американської економіки, показавши зростання до закінчення тижня в 2,5-6%", - розповів Олег Морква, гендиректор КУА "Інеко-інвест".
На українському фондовому ринку пропозиція перевищувала попит з усіх ліквідних паперів. Але самі гравці відзначають, що ця корекція незначна, адже більшість інвесторів хоча й готові подавати папери, але знижувати ціни до привабливого рівня не поспішають. Це значить, що говорити про відтік іноземних інвесторів або скорочення їх позицій на українському ринку в найближчій перспективі не доводиться.
Тим паче що внутрішніх причин для падіння котирувань немає. "Ціни на сировину підвищуються, що дуже добре для підприємств гірничо-металургійної галузі. З'являється багато гарних корпоративних новин, а також попередні результати роботи компаній за минулий рік, що значно підігріває інтерес потенційних інвесторів до паперів", - пояснює Олексій Дударенко. Лідерами з обсягів торгів минулого тижня стали Єнакіївський метзавод, "Центренерго" та Алчевський меткомбінат.
На цьому тижні індекс ПФТС навряд чи стрімко зросте. Основні надії інвестори пов'язують із черговим засіданням ФРС, запланованим на 30 січня, і черговим зниженням ставки на 0,5%. "Якщо ставка буде знижена лише на 0,25%, це може розчарувати інвесторів", - прогнозує Дударенко.
Що стосується вітчизняного фондового ринку, то більшість гравців чекають рішення про прийняття України до Світової організації торгівлі (це може відбутися 5 лютого). У випадку позитивного рішення акції підприємств металургійної галузі, машинобудування та концерну "Стірол" можуть значно додати в ціні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас