Росія готується до суттєвого подорожчання кави та чаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія готується до суттєвого подорожчання кави та чаю

334
Експерти прогнозують подорожчання чаю на 25-30%, кави - до 50% на російському ринку, що пов'язане з можливим дефіцитом цієї продукції. Зокрема, його може спровокувати інцидент з виявлення жука-шкідника в індійському кунжуті, у результаті якого з 28 січня заборонений ввіз рослинницької продукції із цієї країни в Росію.
Кунжуту російська держава ввозить порівняно небагато, але під загрозою виявляється ринок чаю і кави - товарів, на відміну від кунжуту, для Росії майже що стратегічних.
Аналіз фітосанітарного ризику показав, що товарні втрати в Росії від цього жука можуть скласти від 167 млн. до більш ніж 5,5 млрд. рублів на рік. Однак, як заявив заступник начальника відділу міжнародного співробітництва, протоколу та роботи зі ЗМІ Россільгоспнагляду Олексій Алексеєнко, увозити буде заборонено аж ніяк не весь товар. Все залежить від упаковки. Якщо чай або кава будуть розфасовані в залізні чи скляні банки вже на місці збору сировини, і потрапляння жука в таку тару буде виключено, то вони зможуть увозитися вільно.
Росія є одним з найбільших імпортерів чаю і кави. Щорічно з Індії в Росію імпортується близько 40 тис. тонн чаю. Сьогодні 95% ввезеного з Індії чаю - це сировина для російських чаєфасувальних фабрик. За оцінками аналітиків, частка індійського чаю на російському ринку становить 25-30%, частка кави - порядку 20%. У грошовому вираженні щорічний обсяг імпорту цього товару з Індії оцінюється в $200 млн.
Капровий жук - комаха до 3 мм довжиною - внесена в Росії в список карантинних. Жук здатний пошкоджувати 100 видів насіння зернових і низки інших культур.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас