Інфляція змушує уряд РФ знову "заморозити" ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція змушує уряд РФ знову "заморозити" ціни

Казна та Політика
175
Прем'єр Віктор Зубков учора створив "спеціальну робочу групу" з боротьби з інфляцією, що у січні перевищить 2%. Останні пропозиції МЕРТ і Мінфіну прем'єр визнав такими, що "не повною мірою відповідають завданням регулювання інфляційних процесів".
Група почне свою роботу із продовження мораторію на збільшення цін на соціально значимі продовольчі товари першої необхідності, що діє до 31 січня 2008 року.
Рішення Зубкова застало главу цієї групи міністра фінансів Олексія Кудріна в Давосі на Світовому економічному форумі. Там він заявив, що "доповідь про заходи щодо стримування інфляції була обговорена в прем'єра та у результаті схвалена". Точніше він повідомив тільки одне: "Стабфонд, що з 1 лютого 2008 року буде розділений на резервний фонд і фонд національного добробуту, не буде використовуватися в 2008 році для видатків, тому не створить інфляційної небезпеки".
У Давосі Олексій Кудрін зробив і прогноз із приводу ситуації в російській банківській системі: очікуються "деякі проблеми з ліквідністю в російських банків, якщо підсиляться міжнародні кризові явища". Судячи з опублікованих вчора даних про розмір золотовалютних резервів ЦБ на 18 січня, відтік капіталу з Росії вже почався, а виходить, незабаром банківська система знову почне потребувати "грошового накачування" з боку ЦБ.
Про потенційну загрозу нової кризи ліквідності вчора в Давосі говорив і екс-глава МЕРТ, голова правління Ощадбанку Герман Греф. Він заявив, що "Ощадбанк тримає запас ліквідності для власного споживання і допомоги російській банківській системі".
Втім, уряд має намір пустити в хід і адміністративні важелі. Глава Мінсільгоспу Олексій Гордєєв призначив на 28 січня нараду з виробниками продовольства, щоб спробувати продовжити договір про заморожування цін на соціально значимі продукти до травня 2008 року. За даними МЕРТ, ця угода дозволила в 2007 році забезпечити зниження приросту цін на цю продукцію з 3,3% у жовтні до 1,6% у грудні 2007 року.
Раніше Мінекономрозвитку та інші відомства відкидали антиінфляційні пропозиції Мінфіну, пишуть "Ведомости": обмежити зовнішні позики держкомпаній і видатки бюджету.
Поки навіть бюджетна політика, давно контрольована Кудріним, не відповідає цілям зниження інфляції: доходи збільшені на 324,9 млрд рублів, а видатки - на 343,3 млрд рублів, і це може бути не останнє збільшення цього року.
Крім збільшення бюджетних видатків на інфляцію впливає збільшення зовнішніх позик приватного сектора (приплив валюти ЦБ змушений обмінювати на рублі), особливо держкомпаній, на частку яких в 2007 році припала половина приросту зовнішнього корпоративного боргу.
Група Кудріна навряд чи встигне вплинути на інфляцію в 2008 році, вважають експерти. Судячи з антиінфляційного плану Мінекономрозвитку, більшість запропонованих заходів - моніторинг і доповіді уряду. Реальним заходом могла б стати відмова від прискореної індексації тарифів монополій і ЖКГ: піднімати їх до світового рівня можна повільніше, не стимулюючи інфляцію.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас