РФ і Сербія підписали нафтогазову угоду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ і Сербія підписали нафтогазову угоду

Енергетика
78
Міжурядова угода про співробітництво РФ і Сербії в нафтогазовій сфері та протокол про основні умови придбання ВАТ "Газпром нафта"51% акцій сербської Naftna Industrija Srbije (NIS) підписані в п'ятницю в Москві.
Угоду з російського боку підписав міністр промисловості та енергетики РФ Віктор Христенко, а протокол - гендиректор ВАТ "Газпром нафта" Олександр Дюков. Із сербського боку обидва документи підписав міністр інфраструктури Сербії Велімір Іліч.
Церемонія підписання відбулася після переговорів у Кремлі президента РФ Володимира Путіна із президентом Сербії Борисом Тадичем і сербським прем'єром Воїславом Коштуніцею у присутності керівників двох країн.
Документи створюють умови для приєднання Сербії до реалізації проекту газопровідної системи "Південний потік". Сербія стає четвертою країною, що поряд з Росією, Італією та Болгарією буде брати участь у будівництві та експлуатації цього газопроводу.
Як пояснило напередодні джерело в Кремлі, мова, у першу чергу, іде про будівництво сербської ділянки майбутньої газопровідної системи "Південний потік", призначеної для транзиту та поставок природного газу на Балкани та в інші країни Європи з Росії через акваторію Чорного моря, території Болгарії і Сербії.
На базі виснаженого газового родовища "Банатський Двір", розташованого на відстані 60 км на північний схід від міста Новина-Сад (Сербія), планується створити підземне сховище газу, що має активний обсяг не менше 300 млн кубометрів.
"Продаж російському учасникові (ВАТ "Газпром Нафта") 51% акцій нафтової компанії "Нафтова Індустрія Сербії" (найбільша в країні) відкриває перспективу розвитку цього підприємства на взаємовигідній основі та гарантує довгострокову стабільність поставок енергоресурсів на сербський ринок", - відзначило кремлівське джерело.
Договірно-правове оформлення цих домовленостей відкриває новий етап у двостороннім співробітництві, символізує його вихід на рівень стратегічного партнерства в паливно-енергетичній сфері, вважають у Кремлі.
"По суті, Сербія стає одним із центральних транзитних вузлів у формованій системі поставок російських енергоносіїв у південну Європу. Це буде сприяти істотному зміцненню енергетичної безпеки самої Сербії та регіону в цілому", - відзначив співрозмовник агентства.
NIS є монополістом у нафтогазовій галузі Сербії, її частка на ринку становить 72%. Компанії належать дві НПЗ загальною потужністю 6,3 млн тонн на рік.
Газопровід "Південний потік" довжиною близько 900 км потужністю до 30 млрд кубометрів газу на рік повинен пройти від Росії (район Джубгі в Краснодарському краї) до болгарської Варни по дну Чорного моря. Потім його планується продовжити у двох напрямках: до півдня Італії, а також у центр Європи. Партнером "Газпрому" з будівництва морської частини "Південного потоку" є італійська Eni. Потім до них можуть приєднатися й інші партнери - їхній вибір залежить від країн, де пройде сухопутне продовження газової магістралі. Так, уже досягнута домовленість із Болгарією про її входження в проект будівництва продовження газопроводу по її території з 50-відсотковою часткою.
Будівництво газопроводу може початися в 2008 або 2009 році, а поставки газу по ньому - в 2013 році. Загальна вартість проекту оцінюється більш ніж в $10 млрд.
Також у рамках угоди про співробітництво РФ і Сербії планується побудувати на базі виснаженого газового родовища "Банатський Двір" підземне сховище газу, що має активний обсяг не менше 300 млн кубометрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас