Азербайджан готовий завантажити "Одеса-Броди" в напрямку Бродів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан готовий завантажити "Одеса-Броди" в напрямку Бродів

Енергетика
115
Азербайджан готовий надати 5 млн тонн нафти на рік для транспортування нафтопроводом "Одеса-Броди" в аверсному режимі (у напрямку Бродів) з подальшою переробкою на нафтопереробних заводах "Нафтохімік Прикарпаття" (Івано-Франківська область) і "Галичина" (Львівська область).
За інформацією прес-служби міністерства палива та енергетики, 25 січня міністр палива та енергетики Юрій Продан провів зустріч із послом Азербайджану в Україні Талят Мусеїб Алієвим.
На зустрічі були обговорені питання співробітництва в нафтогазовій галузі.
Алієв заявив, що Азербайджан має можливість завантажити потужності "Одеса-Броди", у такий спосіб забезпечивши поставки до 5 млн. тонн нафти щорічно для переробки на двох західно-українських НПЗ.
Продан відзначив, що питання енергетичного співробітництва в частині диверсифікованості шляхів транспортування енергоресурсів буде розглядатися в Києві на черговому саміті з енергетичної безпеки в травні.
Обидві сторони відзначили те, що співробітництво в цьому напрямку і, зокрема, реалізація проекту "Одеса-Броди-Плоцьк-Гданьськ" сьогодні підтримується на найвищому політичному рівні обох країн.
Під час зустрічі Алієв висловив зацікавленість Азербайджану в можливій участі Державної нафтової компанії Азербайджану в переробці нафти в Україні та загальній реалізації нафтопродуктів на європейському ринку.
Посол запропонував вивчити питання створення спільного підприємства з метою поставок сирої нафти з Азербайджану в Україну.
Продан підтримав пропозицію посла та запевнив, що буде тримати це питання на особистому контролі.
Як повідомлялося, Міністерство палива та енергетики доручило компанії "Укртранснафта" проаналізувати можливість "Одеса-Броди" в аверсному режимі для переробки нафти на нафтопереробних заводах "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичина" (Львівська область).
Тепер "Одеса-Броди" працює в реверсному режимі.
В 2007 році нафтопроводом було протранспортовано 9,1 млн. тонн нафти.
Заводи "Нафтохімік Прикарпаття" і НПК "Галичина" контролюються групою Приватбанку.
Тепер "Нафтохімік Прикарпаття" не працює через відсутність сировини, а НПК "Галичина" переробляє мінімальні обсяги нафти.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас