Джерело: РФ ініціює підвищення вартості послуг з переробки ВЯП для України в 2008 р. на 18% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: РФ ініціює підвищення вартості послуг з переробки ВЯП для України в 2008 р. на 18%

Енергетика
172
Російська Федерація ініціює підвищення вартості послуг з вивозу та переробки відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) для України в 2008 році на 18% у порівнянні з 2007 роком - до 18 тис. руб. за 1 кг важкого металу, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в українському уряді.
Воно уточнило, що переговори щодо цього питання між російськими та українськими підприємствами тривають.
Співрозмовник агентства також допустив скорочення Україною в 2008 році обсягу вивезеного в РФ на переробку палива в 2,5 рази в порівнянні з минулим роком у випадку значного подорожчання відповідних послуг.
Національна атомна енергогенеруюча компанія (НАЕК) "Енергоатом", оператор всіх чотирьох діючих атомних електростанцій (АЕС) України, в 2007 році організувала шість рейсів з вивозу ВЯП.
Як повідомлялося, російські підприємства щорічно підвищують вартість послуг з вивозу та переробки відпрацьованого палива для України. В 2004 році ціна становила $418 за 1 кг важкого металу, в 2005-му - $435, в 2006-му - $520.
"Енергоатом" експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водними енергетичними реакторами (ВВЕР), загальною встановленою електричною потужністю 13,835 тис. Мвт.
НАЕК передає ВЯП із семи енергоблоків ВВЕР-1000 ФГУП "Гірничо-хімічний комбінат" (Желєзногорськ Красноярського краю, РФ), а із двох енергоблоків ВВЕР-440 - ФГУП "Виробниче об'єднання "Маяк" (Челябінська обл., РФ).
Відпрацьоване паливо із всіх шести енергоблоків ВВЕР-1000 найбільшої в Європі Запорізької АЕС не вивозиться на переробку в РФ, а зберігається в пристанційному сховищі сухого типу, введеному в експлуатацію в 2001 році.
"Енергоатом" з метою скорочення видатків, пов'язаних з поводженням з ВЯП, в 2003 році оголосив міжнародний тендер з відбору компанії для створення в Україні централізованого сховища сухого типу для палива із трьох інших АЕС - Південно-Української, Рівненської і Хмельницької.
Переможцем тендера наприкінці 2004 року була визнана Holtec International (США) "Енергоатом" у грудні 2005 року уклав із цією компанією контракт на проектування, будівництво та введення в експлуатацію першої черги сховища, що, у випадку створення, буде використовуватися для зберігання палива винятково з українських АЕС.
Забезпечення можливості зберігання на території України всього вітчизняного ВЯП також дозволить підвищити енергетичну безпеку України, тому що відмова іншої держави приймати паливо на зберігання може викликати перебої в роботі АЕС, які виробляють близько 50% всієї електроенергії в країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас