Чуркіни переграли Новинського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чуркіни переграли Новинського

Фондовий ринок
271
Як стало відомо "ЭИ", АХК "Чорноморський суднобудівний завод" може залишитися у власності Ігоря та Олега Чуркіних.
Предметом угоди між структурами Вадима Новинського і братами стали акції ВАТ "Судмашпром", на балансі якого раніше перебував ЧСЗ. Тим часом на акції самого заводу накладений судовий арешт. А "Судмашпром" зараз володіє тільки 35% акцій ЧСЗ.
Учора у Львові відбулися збори акціонерів АХК "Чорноморський суднобудівний завод". Про це повідомила "i" прес-секретар братів Чуркіних Ірина Акулова.
На порядку денному зборів значилися питання про затвердження нової редакції статуту підприємства, переобрання членів наглядової ради та ревізійної комісії. Про те, які рішення були прийняті, Акулова розповісти відмовилася, але заявила, що "у цей момент Чуркіни роблять все можливе для того, щоб повернути тимчасово втрачений контроль над заводом".
Прес-секретар ЧСЗ Максим Головін запевнив, що акціонери заводу ніяких зборів не проводили: "Зараз всі акції ЧСЗ належать "Херсонському суднобудівному заводу" (входить в "Смарт-груп" Вадима Новинського). ХСЗ не ініціював збори, і з його боку там ніхто участі не брав".
При цьому Головін додав, що в листопаді відбулася угода між ХСЗ і компаніями-нерезидентами, у результаті якої у власність заводу Вадима Новинського перейшли 100% акцій ВАТ "Судмашпром" (до листопада минулого року це ВАТ володіло 90,25% акцій АХК "ЧСЗ"). Факт угоди підтверджує реєстратор. За його даними, 11 листопада 2007 р. майже 100% акцій "Судмашпрома" із власності офшорної компанії, зареєстрованої на Кіпрі, перейшло до ТОВ "Фінокс" - хоронителя цінних паперів багатьох підприємств "Смарт-груп".
Проте боротьбу за ЧСЗ навряд чи можна вважати закінченою. Схоже, брати Чуркіни встигли поміняти склад акціонерів ЧСЗ до продажу "Судмашпрому".
За даними реєстратора, тільки 35,96% акцій ЧСЗ зараз належать офшорній "Хаскаль Корпорейшн С.А." (90% перебуває у власності "Судмашпрому"). Власником ще 60,15% акцій є ТОВ "Фондова компанія "Ініціатива". На ринку цю компанію прийнято пов'язувати із Чуркіними.
Зміни в складі акціонерів ЧСЗ відбулися, незважаючи на заборону суду. У розпорядженні "i" є постанова Госпсуду м. Києва від 20 вересня 2007 р., відповідно до якої на пакет акцій ЧСЗ у розмірі 90,25% накладається арешт, відповідно, забороняються будь-які рухи цих акцій.
Постанова прийнята за клопотанням Генеральної прокуратури в рамках справи про позов Фонду держмайна про визнання недійсним договору з ВАТ "Миколаївська малотоннажна верф" (тепер - "Судмашпром"). У постанові суду говориться, що в інтересах самого ж фонду арешт акцій буде доцільним, тому що на той час, коли суд прийме остаточне рішення в цій справі, акції ЧСЗ можна легко перевести на інше підприємство. Арешт діє до вирішення суперечки по суті, поки ж такого рішення не було. А справа вже перебуває на розгляді у Вищому госпсуді, дата слухання поки не призначена.
Юристи відзначають, що продаж акцій "Судмашпрому", незважаючи на постанову суду, не є порушенням законодавства. "Закон ніколи не розглядає опосередкованого власника, тільки прямого", - відзначає партнер юридичної фірми "Магістр і партнери" Сергій Власенко.
За його словами, новий власник "Судмашпрому" до акцій ЧСЗ не має ніякого відношення: "Склад акціонерів ВАТ "Судмашпром" може змінитися сто разів, але доти, поки діє арешт, доля ЧСЗ залежить від остаточного рішення суду в їхній суперечці із ФДМ". У розгляді беруть участь ФДМ і "Судмашпром", і рішення може бути прийнято на користь кожного з них.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас