Підписання мирової угоди з забудовником ТРЦ біля "Олімпійського" відкладено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підписання мирової угоди з забудовником ТРЦ біля "Олімпійського" відкладено

Нерухомість
210
Уряд ніяк не визначиться з позицією в суперечці навколо будівництва торгово-розважального центру "Троїцький" перед НСК "Олімпійський".
Учора забудовник ТРЦ компанія "Юджин" Вадима Новинського і представники Кабміну - планували підписати меморандум про демонтаж недобудованого будинку. За інформацією, в обмін на цей уряд погодився на безпрецедентні поступки - виплату власникам проекту близько $200 млн компенсації. Однак в останній момент підписання документа відклали.
На демонтажі ТРЦ неодноразово наполягали прем'єр-міністр Юлія Тимошенко і президент Віктор Ющенко. Крім того, 18 січня повідомлялось про звернення Генеральної прокуратури в Господарський суд Києва з позовом на забудовника ТРЦ - компанію "Юджин" (належить "Смарт-холдингу" Вадима Новинського і компанії "Нерухомість столиці") - з вимогою знести недобудований будинок за свій рахунок.
Учора прес-служба Кабінету міністрів поширила заяву про досягнення компромісу із забудовником "Троїцького" і заплановане підписання меморандуму про демонтаж недобудованого будинку. Передбачалося, що в підписанні документа візьмуть участь віце-прем'єр Іван Васюник, представники Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту, Київської міської держадміністрації, Федерації футболу України і компанії "Юджин".
Тим часом підписання меморандуму вчора так і не відбулося. За півгодини до події стало відомо, що Кабмін його переніс. У прес-службі відомства повідомили, що "меморандум недопрацьований і на найближчому засіданні уряду всі питання будуть вирішені". А директор зі стратегії та корпоративного розвитку "Смарт-холдинга" Олексій Пертін сказав, що йому пояснили дані дії "певними технічними проблемами".
Рішення уряду про укладання мирової угоди було прийнято після одержання висновків Генпрокуратури про те, що в забудовника в даному конфлікті "дуже сильна правова позиція", розповіло високопоставлене джерело в апараті прем'єр-міністра. "У компанії є всі дозволи, узгодження, ліцензії та незалежні експертизи, що підтверджують її правоту. Крім того, "Юджин" заявляв про бажання змінити проект, щоб підвищити безпеку відвідувачів "Олімпійського". Все це говорило про те, що судові позови із забудовником будуть вічними", - пояснив співрозмовник.
За його словами, компенсація за знесення об'єкта оцінюється фахівцями приблизно в $200 млн. Цю інформацію підтвердило й ознайомлене із ситуацією джерело в компанії-забудовнику.
Голова ради директорів компанії "XXI століття" Лев Парцхаладзе вважає оцінку очікуваної компенсації адекватною. Виходячи з окупності та можливого прибутку об'єкта за десять років, мова може йти про $200-250 млн, говорить він. На думку юриста юридичної компанії "Песков і партнери" Геннадія Пескова, у протилежному випадку, з урахуванням необхідності проходження всіх інстанцій, судовий позов про законність будівництва затягся б роки на два. "Тоді, імовірно, зносити що-небудь було б пізно", - вважає Песков.
Підписанню меморандуму, за словами джерела в Кабміні, перешкодила позиція міністра фінансів Віктора Пинзеника. "Дотепер незрозуміло, яким чином буде виплачена компенсація забудовникові, - дивується співрозмовник. - У бюджеті така сума не передбачена". Для включення цих грошей у держбюджет, на думку директора центру "CASE-Україна" Дмитра Боярчука, необхідна підтримка таких поправок парламентом. "Це чимала сума для бюджету держави", - упевнений він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас