Україна отримала понад 1 млрд кубометрів російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна отримала понад 1 млрд кубометрів російського газу

Енергетика
140
В Україну поставлено 1 млрд кубів російського газу по $314,7. Компанія RоsUkrEnergo з початку 2008 року до 23 січня поставила в Україну 1 млрд куб. м російського газу замість середньоазіатського, повідомив РБК-Україна прес-секретар компанії Андрій Кнутов.
Він відзначив, що RUE закуповує даний газ у Газпрому за ціною 314,7 дол. за 1 тис. куб. м. При цьому, відзначив Кнутов, зберігається прострочена заборгованість компанії "УкрГаз-Енерго" перед RоsUkrEnergo, що практично не зменшилася та у цей час становить 719 млн дол.
Нагадаємо, що 16 січня 2008 року виконавчий директор RosUkrEnergo Костянтин Чуйченко заявив, що в січні поточного року відбулося зниження обсягів поставок природного газу із Центральної та Середньої Азії у зв'язку з аномально холодною погодою - на 40 млн куб. м за добу. У зв'язку із цим, щоб забезпечити стабільні поставки Україні, RosUkrEnergo закупило станом на 16 січня російський газ в обсязі 740 млн куб. м за ціною 314,7 дол. за 1 тис. куб. м. Крім того, RUE заявляло про наявність боргу "УкрГаз-Енерго" за поставлений газ в обсязі 830 млн дол.
Офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов підтвердив РБК, що в січні поточного року Газпром за підписаним раніше контрактом поставляє газ російського походження компанії RosUkrEnergo для компенсації обсягів, що випадають, центрально-азіатського газу. Сторони не пояснювали, чи буде у зв'язку із цим підвищуватися ціна продаваного в Україну газу, оскільки зараз компанія реалізує в основному середньоазіатську сировину, відповідно до останніх домовленостей, по 179,5 дол. за 1 тис. куб. м.
У цей час постачальником усього газу в Україну є швейцарський трейдер RosUkrEnergo (50% - у Газпрому, 50% - в Centragas Holding AG). Обсяг поставок - 55 млрд куб. м. Газпром продає RosUkrEnergo російський і середньоазіатський газ, зокрема, туркменський. RosUkrEnergo, у свою чергу, продає змішаний газ Україні через "УкрГаз-Енерго".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас