Три столичні заводи продадуть з землею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три столичні заводи продадуть з землею

Фондовий ринок
444
Найближчим часом Кабінет міністрів затвердить порядок продажу Фондом держмайна в 2008 р. земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації. Грошову оцінку цієї землі перед винесенням таких об'єктів на аукціон підготує Держземагентство.
Відповідно до списку об'єктів, що підлягають приватизації із землею, продати хочуть три київських підприємства - завод "Маяк" (ділянка площею 46,9 га), Київський завод автоматики ім. І. П. Петровського (15 га) і Київський мотоциклетний завод (29,54 га).
"Скільки буде коштувати земля - поки говорити рано", - пояснює Станіслав Горбатович, начальник управління ринку землі та оцінної діяльності Держземагентства. За його словами, агентство буде звертатися до атестованого оцінювача. "Ціна буде ринкова. І після одержання результатів Держземагентство проведе експертизу цієї цифри", - додав пан Горбатович. Після оцінки її вартість увійде в стартову ціну підприємства на аукціоні, повідомили в прес-службі Фонду держмайна.
У нас був тільки один прецедент продажу підприємств із землею. Перший експериментальний аукціон відбувся в Миколаївській області 16 листопада 2007 р. На продаж виставлявся об'єкт групи А - будівля колишнього гуртожитку площею 684,2 кв. м разом із земельною ділянкою площею 1060,28 кв. м. Ціна продажу з урахуванням ПДВ склала 108,8 тис. грн., у тому числі вартість об'єкта приватизації -69,9 тис. грн., вартість земельної ділянки -38,9 тис. грн.
Київські заводи із землею будуть коштувати набагато дорожче. "Приблизна вартість сотки землі в районах Києва, де знаходяться ці підприємства, відома", - розповідає Олена Негуляєва, експерт вищої категорії АН "Планета Оболонь". За її словами, 100 кв. м у місці, де знаходиться мотоциклетний завод, коштує $50 тис., поруч із "Маяком" - $70 тис., у районі розташування Київського заводу автоматики - $80 тис.
Тому експерти ринку сумніваються, що заводи не знесуть для забудови. Адже рентабельність будівництва в столиці набагато вища, ніж рентабельність цих підприємств. "Якщо не будуть прийняті зміни до закону "Про програму державної приватизації", то можуть трапитися махінації і землю продадуть, - сказав екс-глава Фонду держмайна Михайло Чечетов. - Потрібно чітко прописати процедуру запобігання нецільовому використанню землі".
"А я вважаю, що в цьому немає нічого страшного. Потрібно змінювати профіль роботи підприємства, якщо воно живе, здаючи свої площі в оренду, - вважає екс-мер Києва Олександр Омельченко. - Мотоциклетний завод потрібно продавати, він уже давно в непридатному стані, і в нього навряд чи є перспектива запрацювати знову. Щодо заводу "Маяк" і Київського заводу автоматики можна посперечатися". Екс-мер столиці стверджує, що в столиці є підприємства, які не працюють по 15 років. "Краще зробити грамотний проект житлової інфраструктури, і робочих місць там може бути не менше", - говорить Омельченко.
Тим часом Олексій Бондар, що раніше очолював ФДМ, вважає, що внесення цих заводів у список на приватизацію ще не означає їхній продаж. "Вони знаходяться у Києві і мають велику площу та ціну в порівнянні із пробним продажем у Миколаївській області. Ці заводи хотіли продати вже кілька разів. Я сумніваюся, що вийде і цього разу", - говорить пан Бондар.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас