Частка імпорту на ринку палива буде рости — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка імпорту на ринку палива буде рости

Енергетика
191
Відтепер нафтопереробним заводам не можна буде випускати дизельне паливо низької якості.
Держкомітет з технічного регулювання і споживчої політики скасував відповідний дозвіл, раніше прийнятий у зв'язку з відсутністю на НПЗ "Нафтохімік Прикарпаття" і НПК "Галичина" (контролюються групою "Приват") установок для гідроочищення дизельного палива та ізомеризації.
З 1 січня 2008 р. введені в дію нові національні стандарти якості палива - EN 228 і EN 590, що відповідають вимогам "Євро-3" і "Євро-4". Передбачається, що повний перехід на паливо, що відповідає цим стандартам, повинен відбутися до 2011 р.
Затримуючись із модернізацією, західноукраїнські НПЗ можуть втратити ринок, що почав поступово звертатися до палива підвищеної якості. На думку директора НТЦ "Психея" Сергія Сапегіна, небажання керівництва модернізувати НПЗ пояснюється орієнтацією їх скоріше на тимчасову вигоду, ніж на перспективи розвитку.
Якщо стан речей не зміниться, приватівські НПЗ можуть вийти із гри, що спричинить ще більше зростання імпорту, що уже в 2006-2007 р. становив більше третини.
Зараз єдиним виробником палива стандарту "Євро-4" є Лисичанський НПЗ (ВАТ "Линик"). В 2008 р. НПЗ планує збільшити виробництво євродизеля і повністю покривати потреби в цій продукції роздрібної мережі АЗС, що працюють під брендом ТНК. "Орієнтація компанії на паливо євростандарта обумовлена збільшенням споживання цього продукту у зв'язку з відновленням українського автопарку, насамперед у великих містах", - відзначає прес-секретар компанії "ТНК-ІЗ Коммерс" Дмитро Звєрєв. Одеський НПЗ почне випуск палива за новими стандартами тільки в березні-квітні поточного року.
Уже сьогодні на ринку реалізується імпортне паливо, що відповідає європейським вимогам. ТОВ "Параллель-М Лтд." повідомило про збільшення закупівель бензину і дизпалива виробництва Mazeikiu nafta на 42% в 2008 р. Підписана угода також підтверджує прогнози експертів про стратегічне посилення польською компанією PKN Orlen (новим власником Mazeikiu nafta) своєї присутності на українському ринку збуту. Тільки цього року, за словами глави представництва Mazeikiu nafta в Україні, у цілому компанія планує збільшити поставки нафтопродуктів на український ринок на 20% у порівнянні з 2007 р.
За словами прес-секретаря PKN Orlen Давида Пекажа, сьогоднішні зусилля тільки зі збільшення поставок палива Мажейкяйського НПЗ тимчасові, і незабаром можна чекати розвитку його власної мережі АЗС. Український ринок привабливий для польської компанії через нульові імпортні мита та невисокий рівень конкуренції серед постачальників палива, що відповідає стандартам "Євро-3" і "Євро-4".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас