"Укрпошта" заробить 0,5% на внесках Ощадбанку СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрпошта" заробить 0,5% на внесках Ощадбанку СРСР

200
Кабінет міністрів постановою №15 від 17 січня вніс зміни в порядок виплат компенсацій знецінених внесків Ощадбанку СРСР і передбачив, що після заповнення вкладником заяви в Ощадбанку гроші додому йому може принести співробітник "Укрпошти".
"Власник заощаджень заповнює розпорядження після внесення відповідних відомостей в інформаційно-аналітичну систему "Реєстр вкладників заощаджень громадян" і залишає його в місці, спеціально відведеному в установі Ощадбанку для виконання", - відзначається в документі. Протягом п'яти днів після подачі заяви підрозділ "Укрпошти" доставляє вкладникові компенсацію (до 198,02 дол., або 1000 грн), одержуючи від Ощадбанку за свої послуги 0,5% суми компенсації. Витрати Ощадбанку Міністерство фінансів обіцяє відшкодувати з бюджету.
Відповідно до закону "Про держгарантії поновлення заощаджень громадян України", у жовтні 1996 року борг перед вкладниками Ощадбанку СРСР був визначений у розмірі 131,96 млрд грн. З 1997 року вкладникам повертали по 50 грн, і зараз Ощадбанк оцінює борг у 123 млрд грн. 8 січня 2007 року Ощадбанк почав створення реєстру вкладників Ощадбанку СРСР, для яких у бюджеті на 2008 рік передбачено 6 млрд грн (Ощадбанк уже одержав $198 млн, або 1 млрд грн). На проведення ідентифікації вкладника, відкриття поточного рахунка та зарахування коштів в Ощадбанку йде три дні.
Відразу після початку компенсаційних виплат вкладникам Ощадбанку СРСР 11 січня біля відділень Ощадбанку з'явилися величезні черги, це привело до бійок вкладників і паралізувало операційну роботу банку (див. Ъ від 14 січня). Банкіри відзначають, що клієнти Ощадбанку, які регулярно оплачували в ньому комунальні платежі, через черги почали йти в комерційні кредитні установи. "Зараз нормальна робота фінустанови паралізована,- констатує заступник секретаря РНБО, член наглядової ради Ощадбанку Андрій Пишний.- Малоймовірно, що людина, що пішла із платежами в інший банк і побачила іншу якість банківського сервісу, повернеться в Ощадбанк".
Банкіри впевнені, що після того, як "Укрпошта" почне доставляти компенсаційні платежі, навантаження на відділення Ощадбанку значно знизиться. "За нашими даними, близько 4,5 млн пенсіонерів одержують пенсії через банки, інша частина (8,6 млн - ред.) користується послугами пошти, - говорить виконавчий директор з продажів "Райффайзен Банк Аваль" Антон Романчук. - Тому з доставкою платежів в "Укрпошти" не повинно виникнути проблем". Якщо "Укрпошта" доставить вкладникам Ощадбанку СРСР дві третини з 5 млрд грн, що залишилися у бюджеті, то підприємство може заробити близько 16 млн грн. З огляду на те, що в 2008 році Кабмін хоче повернути грошима 18 млрд грн (12 млрд грн надійдуть від перевиконання плану приватизації), прибуток пошти може виявитися більшим. Генеральний директор "Укрпошти" Ігор Кравець не став відповідати, пославшись на зайнятість під час відрядження в США.
Рішення уряду підключити до виплат "Укрпошту" пан Романчук вважає запізнілим: "Пік виплат припадає на січень-початок лютого. Щоб зараз знизити навантаження, потрібно провести величезну роз'яснювальну роботу".
Тому що механізм співробітництва Ощадбанку та "Укрпошти" ще не відпрацьований, на початку організації виплат може виникнути ціла низка проблем. "Потрібно вживати додаткових заходів з контролю за грішми, щоб уникнути можливих фінансових махінацій, тому що гроші із внеску будуть зніматися не самим вкладником, а співробітником банку за участю "Укрпошти", - відзначає Андрій Пишний. - Потрібно уникати випадків, коли клієнт приходить за внеском, а він уже обнулений і начебто забраний "Укрпоштою".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас