ОПЕК відкидає заклики США збільшити видобуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК відкидає заклики США збільшити видобуток

Енергетика
113
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) відкинула нові заклики збільшити видобуток нафти, заявивши, що поставок на ринку достатньо, а контролювати ціни, що становлять близько 90 дол. за барель, організація виробників не може, повідомило 20 січня агентство Reuters.
Міністр енергетики США Сем Бодман, який перебував у суботу, 19 січня, з візитом у Саудівській Аравії закликав цього найбільшого експортера та ОПЕК у цілому збільшити поставки. Декількома днями раніше президент США Джордж Буш, перебуваючи в Ер-Ріяді, просив ОПЕК продавати більше нафти. Ці заклики пролунали напередодні чергового саміту ОПЕК, що відбудеться 1 лютого.
"Я не думаю, що є необхідність збільшувати поставки, оскільки продукції на ринку достатньо", - заявив у неділю журналістам міністр нафти Катару Абдулла аль Аттійя в кулуарах конференції в Абу-Дабі.
ОПЕК уважно стежить за ринком і готова добувати більше нафти, коли це знадобиться, заявив генеральний секретар організації Абдулла аль Бадрі.
"Якщо ми прийдемо до висновку, що базові дані вказують на необхідність збільшення виробництва, наші нафтові міністри, не коливаючись, віддадуть таке розпорядження. Але в цей час ми не бачимо такої необхідності", - сказав він.
Бодман і Буш, стурбовані впливом високих нафтових цін на найбільшу світову економіку, стверджують, що збільшення видобутку полегшить напружену ситуацію з поставками.
Представники ОПЕК відзначають, що ціна на нафту відірвана від індикаторів ринку через спекуляції.
"Варто проводити розходження між фізичним ринком і паперовим ринком, - заявив Аттійя. - Ми з'ясували у наших клієнтів, і вони підтвердили, що не бачать необхідності в більшій кількості нафти".
Аттійя додав, що зустрінеться з Бодманом наступного тижня. На минулому тижні він говорив, що виробникам варто проявляти обережність перед сезонним спадом споживання в другому кварталі і у зв'язку з можливим впливом на нафтовий попит рецесії в США.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас