Експерт: Соціальні виплати загрожують малозабезпеченим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Соціальні виплати загрожують малозабезпеченим

Казна та Політика
174
Соціальні виплати, спрямовані на одержання політичних дивідендів, приведуть до інфляції, що найбільш негативно вплине на малозабезпечених громадян, застерігає професор Інституту стратегічних оцінок Анатолій Гальчинський.
На думку експерта, інфляційні очікування Мінекономіки на рівні 12,5% при дохідній частині держбюджету в 215,4 млрд грн дозволяють говорити про своєрідний "інфляційний податок" у розмірі 26,9 млрд грн, який держава покладає на своїх громадян.
"У ситуації, коли члени уряди зобов'язані при будь-яких обставинах реалізувати не під'ємне для української економіки збільшення соціальних видатків, додаткові 26,9 млрд грн, отримані за рахунок інфляційного "податку", будуть не зайвими, - cтверджує Гальчинський. - Нікого не хвилює, що саме цей "податок" найбільшою мірою позначається на доходах малозабезпечених верств населення".
На думку економіста, необережна соціальна політика в сполученні з несприятливою динамікою світових цін на енергоносії і продовольство може призвести до "втягування української економіки у вкрай небезпечну інфляційну спіраль".
Гальчинський стверджує, що постійне зростання економіки можна забезпечити винятково через стабільність грошового та фінансового ринків. "Так діяла влада України, включаючи й НБУ, в 1994-1999 роках, коли долала гіперінфляцію. Сьогодні про це навіть незручно говорити: все робиться в діаметрально протилежному напрямку", - вважає експерт.
Небезпечним, на думку Гальчинського, є і фактичне схвалення інфляційної політики главою держави. "У країні розгорнулася велика "битва" за те, хто першим і більше пообіцяє", - констатує експерт.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас