Плани Тимошенко можуть спровокувати різке підвищення цін на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плани Тимошенко можуть спровокувати різке підвищення цін на газ

Енергетика
187
Спроби Національної комісії регулювання електроенергетики позбавити СП ЗАТ "УкрГаз-Енерго" ліцензії на постачання природного газу за нерегульованим тарифом приведуть до подорожчання газу на внутрішньому ринку. Про це повідомив заступник голови парламентського комітету з питань ПЕК, екс-міністр палива та енергетики України Юрій Бойко сьогодні на прес-конференції в Києві.
"Це прямий шлях до подорожчання цін на ринку", - сказав він.
При цьому Бойко відзначив, що, "не маючи можливості прямо продавати газ споживачам, "УкрГаз-Енерго" змушене буде наймати трейдерів для реалізації цього газу", що у свою чергу приведе до підвищення цін на внутрішньому ринку.
Як повідомляло джерело в Міністерстві палива та енергетики, на початку січня прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко доручила міністрові палива та енергетики Юрію Продану, голові правління НАК "Нафтогаз України" Олегу Дубині та главі Національної комісії регулювання електроенергетики Валерію Кальченкові розглянути можливість скасування ліцензії ЗАТ "УкрГаз-Енерго" на постачання природного газу за нерегульованим тарифом.
У свою чергу, "УкрГаз-Енерго" заявило, що виконає всі зобов'язання із забезпечення споживачів природним газом. Як відзначала компанія, з повідомлень у ЗМІ стало відомо, що 8 січня 2008 року НКРЕ прийняла рішення, яким обмежила ЗАТ "УкрГаз-Енерго" щорічний обсяг постачання імпортованого газу споживачам до 5,04 млрд. куб. м газу. При цьому відповідно до чинного зовнішньоекономічного контракту обсяг імпорту газу ЗАТ "УкрГаз-Енерго" в 2008 році складе 55 млрд. куб. м. Крім того, наприкінці 2007 року, тобто до прийняття постанови НКРЕ, ЗАТ "УкрГаз-Енерго" уклало договори на постачання природного газу з більш ніж 200 вітчизняними споживачами на період до 2012 року і буде вживати всі заходи для їх неухильного виконання.
17 січня голова НКРЕ Валерій Кальченко повідомив, що комісія проводить позапланову перевірку ЗАТ "УкрГаз-Енерго". За його словами, необхідність перевірки виникла через виявлення невідповідності регулярної звітності надаваної в НКРЕ компаніями "УкрГаз-Енерго", а також "Укртрансгаз".
"УкрГаз-Енерго" у зв'язку із цим заявило про незаконність позапланової перевірки, що проводить НКРЕ. "Позапланова перевірка НКРЕ - це чергова незаконна спроба адміністративного тиску на компанію. "УкрГаз-Енерго" так і не одержало відповіді від НКРЕ, чи є в комісії правові підстави для її проведення", - заявив прес-секретар компанії Віталій Кисіль.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас