Банк Росії не планує деномінувати рубль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Росії не планує деномінувати рубль

Казна та Політика
153
Ніяких планів щодо проведення деномінації рубля в Банку Росії нема, заявив у четвер перший заступник голови ЦБ РФ Георгій Лунтовський.
"Ми взагалі не вважаємо за необхідне в найближчі роки проводити деномінацію", - підкреслив Лунтовський.
Він пояснив, що в Росії в цей час відзначаються стійкі темпи економічного розвитку, стабільний стан державних фінансів, зростання промислового виробництва, обороту роздрібної торгівлі, грошових доходів населення. За словами Лунтовського, на сьогоднішній день економічних підстав для зменшення номіналу грошей не існує.
Лунтовський повідомив, що знає про чутки, що з'являються останнім часом, про нібито заплановану на найближчий час деномінацію.
"Я вважаю, що це може бути пов'язано і з майбутніми виборами. Учора, наприклад, я одержав листа від одного пенсіонера, що пише, що в цих умовах не піде на вибори. Я вважаю, що ці чутки - пряма провокація, тим більше що ніяких підстав сьогодні для цих чуток нема", - сказав представник ЦБ.
Представник ЦБ відзначив, що в результаті деномінації 1998 року обсяг грошей в обігу вже був скорочений більш ніж у тридцять разів. До зменшення номіналу грошей у тисячу разів в обігу перебувало 136 трлн 908 млрд рублів. "Це величезна сума, що затрудняла грошовий обіг. На сьогоднішній день ця сума становить чотири з лишком трильйона рублів", - сказав перший заступник голови.
Разом з тим, Лунтовський визнає існування проблеми дрібних монет номіналом 1 і 5 копійок, які мало затребувані торгівлею і є збитковими для Банку Росії. Він нагадав, що ЦБ уже звертався в уряд, Держдуму і Раду Федерації із пропозицією розглянути питання про доцільність використання цих монет. "Але на сьогоднішній день ми продовжуємо випускати ці монети в обіг", - сказав представник ЦБ.
На його думку, треба враховувати і соціальний аспект цієї проблеми. "Ціни в аптеках і пенсії як і раніше вказуються в копійках", - пояснив він.
У цій ситуації Центробанк вирішив не наполягати на вилученні з обігу одно- і п’ятикопійочних монет, а йти шляхом здешевлення їх виробництва. "Разом з Об'єднанням "Гознак" ми шукаємо варіанти здешевлення вартості цих монет. Протягом першого півріччя ми повинні одержати пропозиції від "Гознака" щодо заміни складу металу, з якого чеканять дрібні монети", - повідомив Лунтовський.
Він визнав, що витрати з обслуговування готівково-грошового обігу залишаються істотними, і вважає, що потрібно активніше впроваджувати безготівкові розрахунки.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас