Експерти очікують подальше падіння ціни нафти наступного тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти очікують подальше падіння ціни нафти наступного тижня

Енергетика
186
Ціна на нафту може продовжити своє падіння на тижні з 21 до 25 січня. Серед основних причин зниження знову називаються очікування рецесії, що приведе до скорочення споживання нафтопродуктів, в Америці та збільшення товарних запасів.
Відповідно до щотижневого опитування експертів і трейдерів ринку нафти, що проводить агентство Bloomberg, 30 з 41 респондентів, або 73%, вважають, що ціна на нафту знизиться на прийдешньому тижні. Необхідно відповісти, що настільки серйозна "ведмежа" єдність респондентів не фіксувалася вже майже чотири місяці. 4 з опитаних, або 9%, вважають, що ціна на нафту може вирости, а 7 з респондентів очікують незначної зміни вартості нафти. Минулого тижня 54% опитаних експертів очікували падіння ціни.
Основними факторами зниження на ринку нафти експерти називають макроекономічні дані по США, які усе більш очевидно вказують на прийдешню рецесію або значне уповільнення американської економіки. Напередодні був опублікований індекс активності у виробничому секторі ФРБ Філадельфії, що зафіксував падіння показника до -20,9 пункту проти -1,6 пункту в грудні. Крім того, у грудні число нових будівництв у США впало до 16-річного мінімуму в річному вирахуванні.
Іншим фактором, що робить понижуючий тиск на ринок нафти є збільшення запасів, що уже четвертий рік підряд відбувається в період після нового року. Нафтопереробні підприємства значно скорочують свої резерви до нового року, щоб уникнути зайвих податкових виплат, але потім швидко нарощують їх після настання календарного року. Минулого тижня товарні запаси нафти в США виросли на 4,26 млн барелів. Було також зафіксовано збільшення запасів нафтопродуктів, хоча підприємства зменшили використання своїх потужностей. Міністерство енергетики США також повідомило, що середньодобове споживання нафти минулого тижня склало 20,4 млн. барелів на день, що на 3,9% нижче від показника попереднього тижня.
Таким чином, на ринку нафти продовжують діяти фактори зниження ціни на нафту. Спостерігаються лише короткочасні сплески, пов'язані із заявами або подіями, що здійснюють вплив на поставки. Напередодні міністр нафти Ірану заявив, що він не вважає, що ОПЕК повинна збільшити видобуток, щоб знизити ціну на нафту для підтримки американської економіки. За його словами, високі ціни це результат спекулятивної гри, а прогнози падіння попиту вже знижують вартість "чорного золота".
Точність опитувань агентства Bloomberg у прогнозуванні напрямку руху ринку становить на даний момент 52% з моменту початку їхнього проведення в 2004 році. Дане опитування експертів і трейдерів нафти проводиться щочетверга. Респондентам пропонується висловити свою думку щодо падіння, зростання або збереження ціни на нафту на колишньому рівні.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас