Банкам знову потрібні гроші населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам знову потрібні гроші населення

Валюта
2148
У найближчі два-три місяці буде підвищений попит банків на валюту населення. Це викличе збільшення ставки по термінових валютних депозитах, що у грудні і так підвищилася з 6,4% до 7,6%.
За минулі два роки багато українських банків зробили зовнішні запозичення основним джерелом грошей. Однак уже півроку на світових ринках триває кредитна криза, спровокована проблемами з іпотекою в США. Разом з тим дві третини кредитів фізособам видається в доларах.
"За прогнозами західних експертів, криза на світовому ринку капіталу може протривати аж до кінця 2008 р. Це автоматично відкидає запозичення в великих обсягах дешевих ресурсів банками за кордоном.
Швидше за все банки, які запозичили ресурси на зовнішньому ринку, почнуть активніше залучати депозити населення. Це може викликати незначне збільшення процентних ставок по валютних внесках до рівня гривневих ставок", - відзначила прес-секретар Укргазбанку Леся Цибко.
Вона відзначила, що активізація внутрішнього ринку депозитів спостерігається вже більше трьох місяців і буде підсилюватися як мінімум у першому півріччі 2008 р. Подальша ситуація на ринку валютних депозитів населення буде залежати від розвитку ситуації на світових фінансових ринках.
Зокрема, з липня 2007 р. існує стійка тенденція до збільшення ставок по депозитах населення в гривні. Під кінець року по строкових вкладах вона виросла в середньому з 9,1% до 10,3% річних. При цьому ставки по депозитах у доларах падали аж до початку грудня, незважаючи на світову кредитну кризу. За п'ять місяців вони знизилися з 6,6% до 6,4%.
Однак такі дані не відображають реальну ситуацію на ринку. Справа в тому, що більшість великих банків країни були викуплені іноземцями та одержували від них пряме фінансування. Тому їх не торкнулися проблеми із припливом валютних ресурсів.
"Ставки по депозитах населення не підвищували", - відзначив фахівець управління розвитку продуктового ряду приватних осіб Укрсоцбанку Ігор Золотар, хоча нову тенденцію визнав. "Безумовно, відсутність зовнішніх джерел запозичення приведе до активізації залучення валютних ресурсів населення. Приблизно до середини року буде ясно, яка ситуація складеться у світі, і залежно від цього ми будемо вибудовувати свою позицію.
Банкіри не завжди можуть діяти прямолінійно і, скажемо, при кризі ліквідності просто підвищувати ставки", - підкреслив він.
Установи, що не мали підтримки з-за кордону, зазнавали проблем. "Деякі українські банки не можуть рефінансувати свої річні синдикати і щосили намагаються не допустити дефолту. Ліквідність у них на рівні нуля", - повідомив український представник одного із закордонних інвестиційних банків.
Мабуть, саме внаслідок їхніх проблем у грудні середня ставка по термінових валютних депозитах населення виросла з 6,4% до 7,6% річних. Сьогодні по річних внесках у доларах банки пропонують приблизно 8%. Деяких цікавлять винятково гроші терміном на рік. За це вони готові платити 11,5-12%.
Є ще одна причина для збільшення популярності депозитів населення. "Після введення в дію Постанови НБУ №458 з 13 лютого 2008 р. більшість банків будуть зацікавлені в скороченні наявних у них розривів між термінами розміщення активів і термінами залучення пасивів. Швидше за все, більшість банків будуть продовжувати практику проведення цільових акцій із залученню внесків населення", - розповів директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас