Telekom Austria зацікавилась "Укртелекомом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Telekom Austria зацікавилась "Укртелекомом"

Фондовий ринок
251
Сьогодні капіталізація "Укртелекому" може досягти нового історичного максимуму - більше 24 млрд. грн. Як стало відомо "ЭИ", національний австрійський оператор Telekom Austria розглядає можливість придбання монополіста фіксованого зв'язку ВАТ "Укртелеком" (займає 78,5% ринку).
За прогнозами інвесткомпаній, сьогодні ціна акцій "Укртелекому" може зрости ще на 3-5 копійок. Тоді за ринковою вартістю фіксований оператор пережене "Укрнафту" і ММК ім. Ілліча. А вчора ціна угод доходила до 1,24 грн. за акцію.
У середу Кабмін затвердив перелік об'єктів, які підлягають приватизації цього року. Одним з перших із цього списку повинен бути проданий "Укртелеком" (ще в першому півріччі). У Фонді держмайна повідомили, що спосіб приватизації ще визначається, і в той же час уточнили, що нелогічно було б продавати такий великий пакет на біржах. Як раніше повідомляв фонд, у власності держави повинно залишитися 25%+1 акція, інші 67,79% необхідно продати.
За інформацією "ЭИ", уряд планує продати 60%+1 акція державного монополіста на аукціоні. Решта 7,79% акцій будуть продані на фондових біржах.
Прес-секретар Telekom Austria Олександр Клеєдорфер повідомив, що компанія повинна купити конкурсну документацію по "Укртелекому". "Однак покупка конкурсної документації не означає, що Telekom Austria Group обов'язково буде брати участь у процесі продажу", - відзначив він.
"Ми постійно спостерігаємо за всім, що відбувається в Східній і Південній Європі, і вивчаємо доступну інформацію, у тому числі й умови конкурсів. Основним напрямком бізнесу "Укртелекому" є фіксований зв'язок, тому ми будемо заглиблено вивчати, чи порівнянна модель бізнесу компанії з нашими стратегічними директивами", - підкреслив Клеєдорфер.
Аналітик ІК "Юпрас Капітал" Олексій Білязе вважає, що якщо Telekom Austria всерйоз зацікавиться нашим оператором, то в неї є всі шанси залучити великий кредит у розмірі $5-6 млрд. з метою фінансування угоди.
У російській АФК "Система" свою можливість участі в продажі прокоментували в такий спосіб: "Ми уважно стежимо за всіма потенційними можливостями для розширення бізнесу. Коли будуть оголошені параметри конкурсу на продаж державного пакета, ми будемо приймати рішення, наскільки це нам цікаво і чи будемо ми брати участь у конкурсі".
Не має наміру пропускати проведення конкурсу й українська СКМ Ріната Ахметова. Однак експерти схильні вважати, що цій структурі не буде легко роздобути бажаний телекомунікаційний актив, тому що ймовірність лобі з боку держави практично виключається. Якщо у випадку приватизації "Укртелекому" з'явиться якийсь натяк на те, що уряд домовився з керівництво СКМ, то це буде дуже серйозний удар по електорату тих сил, які його сформували.
Серед найбільших телекомунікаційних європейських корпорацій, які вважаються потенційними покупцями українського монополіста фіксованого зв'язку, два оператори дали вчора офіційну відповідь, що не зацікавлені в його поглинанні, - це Vodafone і Deutsche Telekom.
В останньому вчора відзначили, що їхній пріоритет у покупках за кордоном - мобільний бізнес. Крім того, основний акцент робиться на тих ринках, де компанія вже присутня. Не розглядали можливість покупки "Укртелекому" у ще одному російському гіганті "Вимпелкомі" (ТМ Beeline). Очевидно, компанія і так фінансово обтяжена через поглинання компанії "Голден Телеком".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас