Із "РосУкрЕнерго" витісняють Фірташа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Із "РосУкрЕнерго" витісняють Фірташа

Енергетика
569
"Тимошенко інтригує в Москві, щоб підсилити позиції в Києві", пише журналіст російської Незалежної газети в матеріалі, що видання публікує в п'ятницю, 1 січня.
На 23 січня запланований візит Юлії Тимошенко в Москву.
А вчора в російській столиці відбулися російсько-українські переговори щодо газу. Експерти впевнені, що навколо них спеціально створювалася ілюзія напруженості, щоб український прем'єр одержала можливість мирно врегулювати ситуацію, підсиливши позиції на батьківщині напередодні президентської передвиборної кампанії.
В "Газпромі" пройшли переговори з новим главою "Нафтогазу України" Олегом Дубиною. Джерело, близьке до українського уряду, сказало, що зустріч носила характер знайомства. Всупереч інформації ЗМІ, Дубина не висував "Газпрому" ультиматумів про підвищення ставки газового транзиту, відзначило джерело.
Головною метою візиту українського прем'єра в Москву стане переформатування відносин у сфері постачання газу
За словами джерела, переговори про нову схему газових відносин продовжать - після очікуваного днями призначення на посаду віце-прем'єра з ПЕК - Віталій Гайдук, екс-секретар Ради нацбезпеки та оборони, близький до донецької бізнес-групи "Індустріальний союз Донбасу".
Після двох представників уряду, яким доручено зачепити дратівну для "Газпрому" тему, у Москву відправиться Юлія Тимошенко. Тло попередніх переговорів Дубини і Гайдука дозволяє українському прем'єр-міністрові виступити в ролі миротворця, що приносить гарні новини "Газпрому", вважає політолог Костянтин Бондаренко. Він переконаний, що Тимошенко спробує розрядити напружену атмосферу переговорів, спровоковану інформаційною кампанією.
Проте головною метою візиту українського прем'єра (крім офіційної підготовки до зустрічі президентів Ющенка і Путіна) стане переформатування відносин у сфері постачання газу. Тимошенко регулярно повторює, що Україна зацікавлена у відмові від послуг посередників, роль яких із січня 2006 року виконує компанія "РосУкрЕнерго" та її дочірня структура "УкрГаз-Енерго". За даними відкритих джерел, 50% "РосУкрЕнерго" належить ВАТ "Газпром", 50% - компанії Centragas Holding AG (45% - скандально відомому українському бізнесменові Дмитру Фірташу, ще 5% - не відомому широкій громадськості Івану Фурсіну).
Джерело, близьке до уряду, упевнене, що Тимошенко бореться не стільки проти "РосУкрЕнерго", скільки проти українських власників цієї компанії
Директор енергетичних програм дослідницького центру ім. Разумкова Володимир Саприкін сказав, що "УкрГаз-Енерго" дійсно можуть замінити іншими структурами. Але український уряд навряд чи легко і швидко впорається із завданням усунення "РосУкрЕнерго". Саприкін сумнівається, що таке завдання взагалі ставиться.
По-перше, компанія-посередник підписала з "Нафтогазом України" довгострокові контракти про співробітництво. Спроба переглянути їх в однобічному порядку приведе тільки до міжнародних судових позовів, у яких Україна ні політично, ні економічно не зацікавлена.
По-друге, влада не ризикне змінювати схему постачання газу в розпал опалювального сезону.
По-третє, на сьогодні "РосУкрЕнерго" продає Україні газ майже у два рази дешевше від запропонованого "Газпромом". Навіть президент Ющенко недавно визнав, що в Європі тільки Білорусія одержує газ дешевше, ніж Україна, відзначає експерт. Попередньо затверджений обсяг поставок на 2008 рік - близько 60 млрд. куб. м. І на думку Саприкіна, у таких умовах зненацька відмовитися від послуг постачальника-посередника недоцільно.
Джерело, близьке до уряду, упевнене, що Тимошенко бореться не стільки проти "РосУкрЕнерго", скільки проти українських власників цієї компанії - Дмитра Фірташа та Івана Фурсіна.
Сама Тимошенко в грудні зробила заяву, що фактично підтверджує слова джерела. "Я не змогла ще продумати ту модель, за якою можна було б позбутися "РосУкрЕнерго" і не зруйнувати стабільність транзиту російського газу в Європу і стабільність в Україні", - сказала прем'єр. І відразу ж додала: "Ну, ви знаєте, що "РосУкрЕнерго" - це Фірташ".
Один з українських політологів, що співробітничають із помаранчевими силами, стверджує, що бізнес Фірташа розглядався оточенням президента як головний актив, здатний забезпечити перемогу Ющенка на виборах в 2010 році. Але президента турбують скандали, що регулярно потрапляють на сторінки ЗМІ, пов'язані з іменем Фірташа, вважає джерело.
Він відзначив, що Вашингтон, що проводив торік розслідування діяльності співвласників "РосУкрЕнерго", хоча так і не оприлюднив його результатів, відкрито вимагає від української влади відмовитися від газового співробітництва з непублічними бізнесменами.
Тому Тимошенко і Ющенко можуть об'єднати зусилля: "Шлях до компромісу простий - потрібно замінити не "РосУкрЕнерго", а українських співвласників компанії, непублічних людей, які привертають занадто багато небажаної уваги. У цій делікатній сфері потрібні люди із прозорою репутацією".
Експерт не виключає, що спільна закулісна інтрига дозволить українським президентові і прем'єрові домовитися про розподіл повноважень і відмовитися від конкуренції на наступних виборах.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас