Експерт: Попит на нафту знизиться швидше, ніж виникне нестача запасів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Попит на нафту знизиться швидше, ніж виникне нестача запасів

Енергетика
211
Світовий видобуток нафти може досягти своєї межі в найближчі роки, але це відбудеться через зниження попиту на бензин, а не через нестачу запасів, сказав економіст BP Пітер Девіс.
В останні місяці деякі представники енергетичного сектора висловили сумніви із приводу прогнозів видобутку нафти, вважаючи, що вона може досягти піка раніше, ніж очікується в цей час.
"Я вважаю, що існує реальна можливість того, що світовий видобуток нафти досягне своєї межі в наступному поколінні через падіння попиту", - сказав Девіс.
Ралі цін на нафту, які перевищили $100 за барель на початку січня, є причиною побоювань із приводу того, що поставки досягли стелі або незабаром досягнуть, а потім почнуть знижуватися.
Третя за капіталізацією нафтова компанія у світі BP відкидає існування проблеми із запасами нафти.
За даними компанії, доведені світові запаси нафти становлять 1,2 трильйони барелів - достатній рівень для того, щоб підтримати нинішній рівень видобутку протягом 40 років.
Скоріше, екологічні проблеми можуть змусити споживачів відмовитися від використання нафти, вважає Девіс.
"Я вважаю, що скоріше попит вичерпається, ніж запаси", - сказав Девіс.
Також існують побоювання із приводу достатньої кількості коштів для інвестицій. Багато ключових нафтовидобувних країн обмежують іноземні інвестиції в нафтову галузь або пропонують неконкурентні умови.
"Неминуче скорочення видобутку нафти малоймовірне. Зберігаються серйозні побоювання із приводу інвестицій, особливо, у сировинних регіонах", - сказав Девіс.
Девіс вважає цілком можливим збільшення світового видобутку нафти до 100 мільйонів барелів на добу - рівня, що ставиться під сумнів деякими представниками сектора, наприклад, главою французької нафтової компанії Total.
Згідно із прогнозами Міжнародного енергетичного агентства (IEA) світовий попит на нафту виросте в довгостроковій перспективі до 100 мільйонів барелів нафти на добу з 86 мільйонів барелів на добу сьогодні.
"Я вважаю, що 100 мільйонів барелів на добу - цілком досяжна мета. Що стосується ресурсів, проблема полягає в тому, скількох інвестицій це вимагатиме", - сказав Девіс.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас