Держава дасть грошей виробникам цукрового буряка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава дасть грошей виробникам цукрового буряка

Аграрний ринок
265
У нинішньому році уряд уперше буде дотувати виробників цукрового буряка. Відповідно до проекту постанови Кабміну, опублікованої на сайті Мінагрополітики, за кожен гектар, засіяний цією культурою, фермер одержить 550 грн.
У такий спосіб уряд розраховує уникнути скорочення посівів буряка цього року і збільшення цін на цукор.
"Торік небувале збільшення цін на олійні і зернові привело до того, що багато фермерів відмовилися від виробництва цукрового буряка, як від найменш прибуткового", - говорить керівник департаменту розвитку аграрного ринку МінАП Анатолій Разгон. В 2007 р. площі під цукровим буряком зменшилися на 203,6 тис. га: з 787,6 тис. га в 2006 р. до 584 тис. га в 2007 р.
На відміну від більшості сільгоспкультур, вирощування буряка дотепер урядом не дотувалося. Державний протекціонізм цукрової галузі обмежувався щорічним введенням мінімальних оптових цін.
Мінімальна ціна буряка не змінювалася вже протягом декількох маркетингових років і сьогодні становить 1,7 грн./кг. А за оцінками операторів ринку, собівартість буряка становить 2,2 грн./кг.
Незважаючи на кількаразові вимоги аграріїв підняти мінімальну ціну, уряд відмовлявся це робити через невисоку ціну цукру на затовареному внутрішньому ринку - 2,8 грн./кг.
Нинішнє рішення уряду цукровари вважають правильним, але відзначають, що в розподілі коштів повинні брати участь цукрові заводи. "Тому що квоту на виробництво цукру одержують цукрові заводи і вони є основними замовниками цукрового буряка, доцільно, якщо заводи будуть визначати цільових одержувачів цих коштів", - сказала заступник директора зі стратегічного маркетингу ТОВ "Астарта-Київ" Світлана Романченко.
На її думку, нинішнє рішення уряду дотувати виробників буряка запізнилося і не зможе цього року значно вплинути на обсяги посівів буряка, тому що земля під сівбу культури готується ще восени.
На думку пані Романченко, у нинішньому році посіви під буряком скоротяться: багато господарств, які не входять у структуру цукровиробникових холдингів, уже переорієнтувалися на менш витратні культури, приміром, зернові.
Як вважають у цукровій компанії "Інцукорпром-К", в 2008 р. площі під цукровим буряком можуть скоротитися ще на 100 тис. га.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас