Російські біржі обвалились — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські біржі обвалились

Фондовий ринок
1570
У середу на російському фондовому ринку спостерігається обвал фондових індексів. І РТС і ММВБ втратили більше 4%. Лідерами падіння стали нафтогазові компанії Газпром і Лукойл. Повідомлення про збитки найбільшого американського банку Citigroup через іпотечну кризу і побоювання вступу економіки США в період рецесії привели до зниження фондових індексів по всьому світі. Російський фондовий ринок за вівторок відіграв весь негатив на зовнішніх майданчиках.
У середу на російських біржах спостерігалося значне зниження. Станом на 17:13 МСК індекс РТС обвалився на 4,38% до 2226,14 пункту.
Лідерами зниження стали акції "Газпрому"- зниження на 5,91% до 14,02 долара станом на 15:05 МСК. Папери "Лукойла" упали на 5,83% до 77,5 доларів. Акції "Газпрому" також лідирують за обсягом торгів (12,796 млн. доларів). Індекс ММВБ знизився станом на 17:16 МСК на 4,37% до 1837,33.
Зниження російських індексів стало відповідною реакцією на падіння закордонних фондових індексів. До закриття торгів учора індекс Dow Jones упав на 2.17% до 12501,11 пункту, індекс NASDAQ - на 2,45% до 2417,59 пункту, індекс S&P - на 2,49% до 1380,95 пункту. Сьогодні впали всі азіатські індекси. Зокрема, за підсумками торгів японський NIKKEY упав на 3,35%.
У закордонних інвесторів підсилилися побоювання, пов'язані зі спадом американської економіки. Тепер на них зреагувала і Росія. Російський фондовий ринок почав зниження ще у вівторок, однак, не настільки значне - індекс РТС знизився на 0,38%, а ММВБ на 0,51%. У середу відкриття торгів відбулося з "гепами" униз по основних "блакитних фішках".
Обвал на закордонних ринках почався на тлі негативної фінансової звітності низки великих західних банків. Citigroup повідомив про рекордні збитки в 4 фінансовому кварталі - чистий збиток склав 9,83 млрд доларів у порівнянні з 5,129 млрд доларів чистого прибутку за аналогічний період 2006 року. У результаті кризи на іпотечному ринку банку довелося списати активи на 18,1 млрд доларів.
У середу ринок також чекав повідомлень про звітність третього за розміром американського банку JP Morgan та іпотечного брокера Wells Fargo, оскільки вони можуть вплинути на динаміку торгів.
JPMorgan повідомив про зниження прибутку в 4 кварталі 2007 року через списання на збитки 1,3 млрд доларів. Прибуток JPMorgan склав 2,97 млрд доларів у порівнянні з 3,91 млрд. доларів за аналогічний період 2006 року. Також банк у чотири рази збільшив резерв під можливі збитки. Wells Fargo оголосив про перше більш ніж за 6 років падіння прибутку в 4 кварталі 2007 року. Чистий прибуток знизився до 1,36 млрд доларів у порівнянні з 2,18 млрд. доларів попереднього року.
Європейські ринки акцій частково відновилися на тлі звітності JPMorgan, оскільки його списання виявилися відносно невеликими в порівнянні з аналогічними сумами в інших американських банках.
"Зниження на західних ринках іде з початку року. Наприкінці минулого року багато найбільших інвесторів вирішили вкластися в інструменти грошового ринку. Тепер, коли всі повернулися після відпусток, ситуація сприяла певному зниженню ринку, - розповідає Олександр Осін з "Фінама". - Найбільші інвестори змушені продавати свої активи у зв'язку, з тим, що потрібно компенсувати збитки на іпотечному секторі.
Саме з негативними повідомленнями про збитки банків пов'язане нагнітання істерії, хоча йде планове скорочення активності ринку, необхідне, пов'язане зі скороченням активності в інших секторах".
"Нинішня ситуація носить надмірно активний характер продажів, - упевнений експерт. - Трохи пізніше певна частина ринку буде відновлена".
"Реакція ринку виглядає трохи надмірною. До сьогоднішнього дня ринок так різко не реагував, - додає Олександр Парамонов з "Ак Барс Фінанс". - Після такого сильного падіння сьогоднішнього дня може бути невелика зупинка або технічний відскік, далі ситуація повинна стабілізуватися", - відзначає аналітик.
"Незважаючи на зовнішні негативні фактори, ми утримаємося від глобального падіння", - упевнений Олександр Парамонов. За його словами, серйозного обвалу, принаймні, до президентських виборів, не передбачається. "У нас досить коштів для підтримки ринку на відміну від західних ринків", - сказав експерт.
Аналітики дають схожий прогноз щодо подальшого діапазону індексу РТС на найближчий час - 2250-2300 пунктів.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас