Інфляція в єврозоні в грудні 2007 р. склала 3,1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в єврозоні в грудні 2007 р. склала 3,1%

Казна та Політика
174
За остаточними даними, інфляція в зоні обігу єдиної європейської валюти в грудні 2007 р. склала 3,1% у річному вирахуванні, не змінившись, таким чином, у порівнянні з листопадовим показником.
Такі дані наводяться у звіті європейського статистичного агентства Eurostat.
Цей показник збігся з попередніми даними, опублікованими 4 січня ц.р. У місячному вирахуванні збільшення споживчих цін у зоні євро в грудні минулого року склало 0,4%.
У грудні 2006 р. інфляція в зоні євро була зафіксована на позначці 1,9%.
В 27 державах - членах Євросоюзу інфляція в грудні минулого року в порівнянні з показником листопада 2007 р., зафіксованим на рівні 3,1%, виросла на 0,1 процентного пункту і склала 3,2%. Попереднього року аналогічний показник склав 2,2%. У місячному вирахуванні збільшення споживчих цін в 27 державах - членах Євросоюзу в грудні минулого року склало 0,4%.
У грудні 2007 р. найбільш низький рівень річної інфляції був зафіксований у Нідерландах (1,6%), Фінляндії (1,9%) і Великобританії (2,1%). Найбільш високий рівень інфляції відзначений у Латвії (14%), Болгарії (11,6%) та Естонії (9,7%).
Відзначимо, що лідери Європейського союзу (ЄС) розійшлися в поглядах на способи вирішення проблеми сильного євро та інфляції в зоні євро.
Зокрема, прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт виступив із критикою політики "обраного кола" європейських країн, які беруться за вирішення проблем всієї зони євро. Прем'єр мав на увазі засідання лідерів Великобританії, Німеччини, Франції та Італії з фінансових питань, яке відбудеться 29 січня в Лондоні.
Бельгійський прем'єр закликав до затвердження спільної політики в зоні євро з урахуванням думки всіх її членів, а також до більш строгого адміністрування фінансової та економічної політики в ЄС. Раніше голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу підкреслив, що "монетарна політика єврозони повинна бути посилена".
Однак Гі Верхофстадта не підтримав міністр Нідерландів у європейських справах Франс Тіммерманс. Він зізнався, що в минулому девізи "посилення економічного адміністрування" у єврозоні приводили до пом'якшення умов на вступ у зону і вимог до бюджетів країн, що не може бути схвалено урядом Нідерландів. Крім того, Ф.Тіммерманс заявив, що Нідерланди не поділяють стурбованості високим курсом євро.
Останнім часом Європейський центральний банк (ЄЦБ) зазнає тиску з боку фінансової влади в Євросоюзі, що закликає до зниження базової дисконтної ставки. Це рішення могло б допомогти в боротьбі зі зміцненням євро. Однак на своєму останньому засіданні 10 січня ЄЦБ залишив дисконтну ставку на колишньому рівні 4% річних, взявши до уваги, насамперед, інфляційні ризики, а не вартість загальноєвропейської валюти.
Нагадаємо, євро - офіційна валюта низки країн ЄС, що є також єдиною валютою для більш ніж 318 млн європейців. У вигляді готівкових банкнот і монет євро існує з 2002 р., а вперше ця валюта була представлена фінансовим ринкам у якості розрахункової в 1999 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас