Турчинов: Приватизація КГЗКОР можлива цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов: Приватизація КГЗКОР можлива цього року

Фондовий ринок
169
Приватизація Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР, Долинська Кіровоградської обл.) можлива цього року, вважає перший віце-прем'єр Олександр Турчинов.
"Я думаю, що реальна його (КГЗКОР) приватизація цього року", - сказав він журналістам, відповідаючи на запитання про можливість приватизації комбінату, після засідання уряду в Києві в середу.
Турчинов додав, що ніякого інвестиційного конкурсу по підприємству не проводилося. "Мені не відомий конкурс по КГЗКОР і те, що хтось його проводив", - сказав він.
Крім того, перший віце-прем'єр вважає, що приватизацію комбінату потрібно провести через аукціон.
Будівництво КГЗКОР почалося в 1985 році. Після розпаду СРСР його правонаступником стала Україна. Уряд на чолі з Юрієм Єхануровим у серпні 2006 року вирішив створити спільне підприємство, у якому державі буде належати 50%+1 акція, інше - російській групі "Металоінвест" і "Смарт-холдингу", що створили для цього на паритетних засадах "Українську рудно-металургійну компанію".
Фонд держмайна (ФДМ) України в рамках цього рішення повинен виступити засновником АТ з боку держави. Фонд також повинен передбачити в установчих документах товариства низку моментів, серед яких - забезпечення виконання АТ зобов'язань уряду України по міжнародних договорах, пов'язаних з будівництвом КГЗКОР, зобов'язань дирекції комбінату, зокрема, у соціальних питаннях.
Президент Віктор Ющенко 2 жовтня 2007 року своїм указом заборонив ФДМ здійснювати будь-які дії зі створення СП і доручив Службі безпеки України (СБУ) і Генеральній прокуратурі перевірити законність дій ФДМ відносно КГЗКОР.
Одночасно найбільша у світі металургійна компанія Arcelor Mittal звернулася до керівництва країни із проханням відкласти вирішення цього питання на період після позачергових парламентських виборів 30 вересня минулого року, а раніше відібрані урядом інвестори заявили про намір вимагати від України компенсації витрат у випадку відмови від уже створеного СП.
Загальний обсяг інвестицій, необхідних для завершення будівництва та введення в експлуатацію КГЗКОР, за попередніми даними, становить близько $800 млн. "Металоінвест" і "Смарт-холдинг" оцінюють необхідні інвестиції для запуску КГЗКОР в $215 млн, що дозволить почати на ньому на першому етапі переробку 13,5 млн залізорудного концентрату і випуск близько 11 млн тонн окатишів.
У травні 2007 року Словаччина відмовилася від участі в проекті завершення будівництва КГЗКОР, однак хотіла б одержати в рамках розрахунків за свою частку кошти або товари. Наприкінці жовтня поточного року Румунія також заявила про відсутність зацікавленості в подальшому добудовуванні КГЗКОР і наміри повернути свої інвестиції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас