Турчинов допускає повторну приватизацію Луганськтепловоза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов допускає повторну приватизацію Луганськтепловоза

Фондовий ринок
120
Перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов допускає ймовірність повторної приватизації ВАТ "Холдингова компанія "Луганськтепловоз" після аналізу судового рішення юристами Кабінетів міністрів.
"Як тільки ми одержимо рішення суду і юристи Кабінету міністрів скажуть, що це рішення не може бути оскаржено, тільки тоді може бути ухвалено рішення щодо цього об'єкта", - сказав він.
Як повідомлялося, Судова палата господарських справ Верховного суду України (ВСУ) відмовила Фонду держмайна (ФДМ), ЗАТ "Керуюча компанія "Брянський машинобудівний завод" і ВАТ "ХК "Луганськтепловоз" у відкритті провадження щодо перегляду постанови Вищого господарського суду України (ВГСУ) від 8 листопада 2007 року в справі про продаж 76%-го пакета акцій "Луганськтепловоза" через відсутність підстав.
"ВСУ, відмовивши у відкритті провадження щодо перегляду в касаційному порядку постанови ВГСУ, фактично визнав законними та обґрунтованими всі судові рішення про незаконність приватизації пакета акцій "Луганськтепловоз", - відзначала прес-служба ВСУ.
Верховний суд нагадав, що ВГСУ своєю постановою залишив без зміни рішення Господарського суду Києва і постанову Київського апеляційного господарського суду, відповідно до яких приватизація 76% акцій "Луганськтепловоза" пройшла зі значними порушеннями законодавства, зокрема, принципу повного, своєчасного і достовірного інформування громадян про порядок та об'єкт приватизації.
У зв'язку із цим госпсуди визнали недійсними серію рішень ФДМ, що стосується продажу акцій "Луганськтепловоза", у тому числі про недопущення до участі в конкурсі ВАТ "Дніпровагонмаш", про підсумки конкурсу і визначення його переможця, а також договір купівлі-продажу зазначеного пакета. Як підкреслює ВСУ, судові рішення зобов'язують ЗАТ "КК "Брянський машинобудівний завод" повернути ФДМ зазначений пакет акцій "Луганськтепловоза".
Конкурс із використанням відкритості пропозиції ціни за принципом аукціону із продажу 76% акцій ВАТ "ХК "Луганськтепловоз" ФДМ України оголосив 19 липня 2006 року. Наказом від 2 жовтня 2006 року конкурс був припинений на вимогу судів. Однак заборони судів були зненацька зняті, і 23 березня 2007 року ФДМ визнав КК "Брянський машинобудівний завод", що входить у великий російський "Трансмашхолдинг", переможцем конкурсу: пакет був проданий за 292,505 млн грн при стартовій ціні 292 млн грн. Покупець був внесений до реєстру власників "Луганськтепловоза" 13 квітня того ж року.
У той же час українські ВАТ "Дніпровагонмаш" і ВАТ "Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат" (обидва - Дніпропетровська обл.), не допущені до конкурсу, домоглися рішення судів про недійсність договору купівлі-продажу, підтверджені ВГСУ, після чого ФДМ подав касацію у Верховний суд. При цьому глава Фонду Валентина Семенюк неодноразово висловлювала сумнів у можливості практичного виконання цих судових рішень.
"Луганськтепловоз" випускає магістральні і маневрові тепловози, дизель- і електропоїзди, трамваї, поворотні кола, запчастини для залізничного транспорту, гірничошахтне устаткування, сільгосптехніку.
У січні-червні 2007 року "Луганськтепловоз" збільшив чисті збитки в 2,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2006 року - до 29,148 млн грн, чистий дохід від реалізації продукції скоротився на 40% - до 78,235 млн грн. Однак уже за підсумками 10 місяців "Луганськтепловоз" подолав зниження обсягів виробництва, а за підсумками 11 місяців збільшив цей показник на 5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас