Європейські банки очікують великі проблеми в 2008 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки очікують великі проблеми в 2008 році

Валюта
838
Європейські банки очікують великі проблеми в 2008 році у зв'язку із втратами на іпотечному ринку і збільшенням дефолтів по кредитах клієнтів різних типів, пише The Wall Street Journal з посиланням на думки банкірів та аналітиків.
"Люди вважають, що повернення до більш нормальної ситуації на ринку відбудеться у віддаленому майбутньому, - говорить Едріан Доерті з BNP Paribas. - Вони вважають, що умови на ринках залишаться складними протягом більшої частини цього року. Ринки будуть волатильними, дорогими і на них буде панувати страх".
У наступному місяці найбільші європейські банки публікують результати за 2007 рік, і загальна увага буде зосереджена на обсязі додаткових списань, пов'язаних з американськими іпотечними кредитами, резервах, що виділяються на покриття поганих кредитів, і уповільненні зростання виторгу інвестбанків.
Швейцарський UBS уже попередив, що може списати в четвертому кварталі $10 млрд - максимальну серед європейських банків суму. UBS поряд з американськими Citigroup і Merrill Lynch був одним із найбільш активних продавців CDO (collateralized debt obligations - облігації, забезпечені портфелем боргових зобов'язань). Падіння вартості цих паперів змусило UBS списати в третьому кварталі $4,4 млрд.
Також імовірне скорочення дивідендів, тому що банки накопичують кошти. Найбільші європейські банки, включаючи британські Barclays і Royal Bank of Scotland (RBS), уже зробили або запланували списання активів на $19 млрд, пов'язаних із субстандартними іпотечними кредитами.
Крім списання активів банкам загрожує уповільнення зростання економіки. Особливу заклопотаність викликає Великобританія, де падіння цін на будинки і збільшення вартості енергоносіїв може привести до скорочення споживання і наростання дефолтів по іпотечних кредитах.
Аналітик Citigroup по британських банках Майкл Хелсбі істотно скоротив прогноз вартості акцій для низки банків Великобританії. Так, прогноз відносно RBS був знижений на 7%, Barclays - на 12%.
"Банки опинилися на "ведмежому" ринку, - говориться в доповіді аналітика. - Ми підвищили прогнози по поганих кредитах по всьому спектру корпоративного та іпотечного кредитування".
У минулі тижні Європейський центральний банк допоміг банкам вижити в умовах кредитної кризи, надавши короткострокові кредити на сотні мільярдів доларів. Однак деякі аналітики вважають ефект від цього заходу тимчасовим. На думку Хелсбі, банкам потрібно усвідомити, що вартість кредитів тепер буде набагато вищою.
Наприклад, у понеділок UBS взяв п'ятирічний кредит за ставкою LIBOR плюс 0,68 процентного пункту. У квітні до початку кредитної кризи він одержав п'ятирічний кредит за ставкою LIBOR плюс 0,05 процентного пункту.
Збільшення витрат спричинить скорочення кредитування банками, що підсилить тиск на економіку, вважає Хелсбі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас