Акції Росії вигідніші за американські — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції Росії вигідніші за американські

Фондовий ринок
223
Прибутковість вкладень у російські акції за минулий рік майже в 4 рази перевищила прибутковість американських паперів. Такі дані огляду глобального фондового ринку "Світ у цифрах", опублікованого компанією Standard & Poor's. Ринки, що розвиваються, продемонстрували торік потужне зростання, у той час як розвинені задовольнялися відносно скромними показниками. Рекордсменом став фондовий ринок Нігерії, що виріс торік на 115,32%.
Компанія Standard & Poor's опублікувала огляд глобального фондового ринку "Світ у цифрах", у якому фігурують дані за 2007 рік щодо зростання ринків різних країн.
З'ясувалося, що торік найбільш прибутковими паперами стали акції компаній з держав, що розвиваються. Ринки, що розвиваються, виросли на 42%, у той час як розвинені всього на 9,4%.
"Поточне та очікуване збільшення продажів акцій на ринках, що розвиваються, сприяло збільшенню показників прибутковості в 2007 році, - цитує старшого індексного аналітика Standard & Poor's Говарда Сільверблатта ІТАР-ТАРС. - У результаті ми стали свідками відтоку капіталу з розвинених ринків на ринки, що розвиваються".
За даними Standard & Poor's, у грудні падіння прибутковості було зафіксовано в 19 з 26 розвинених ринків акцій. Однак навіть такий показник є поліпшенням у порівнянні з листопадом 2007 року, коли було зафіксовано зниження прибутковості на 24 розвинених ринках.
Найгірші справи в Ісландії, де два місяці підряд зниження доходить до двозначних цифр. У листопаді воно склало 15,48%, а в грудні - 11,58%. У Канаді в останній місяць осені втрати також були досить істотними (11,17%), але в грудні ситуація стабілізувалася і ринок показав зростання на рівні 2,69%.
Найкращий показник у грудні на розвинених ринках продемонстрував Люксембург, де зростання склало 3,83%.
Що ж стосується ринків, що розвиваються, то там ситуація кардинально протилежна. З позитивними результатами грудень завершили 16 з 26 ринків.
Найкращі справи на біржі Індії (зростання 9,09%), Нігерії (8,75%) і Єгипту (8,07%). Зниження спостерігалося на ринку Китаю, що втратив у грудні 3,82%.
Що ж стосується підсумків року, то прибутковість ринків, що розвиваються, виявилася досить вражаючою. В 11 з 26 країн, що розвиваються, збільшення прибутковості в 2007 році перевищило 50%. Рекордсменом виявився ринок Нігерії, що виріс за рік на 115,32%.
Провідні країни, що розвиваються, - Китай та Індія - показали теж потужні результати: 69,83 і 80,85% відповідно.
Ринок Росії домігся не таких феєричних показників, однак і він продемонстрував гарне зростання - 23,06%.
Таким чином, прибутковість вкладень у російські акції в цілому майже в 4 рази перевищила прибутковість американських цінних паперів: ринок США за рік виріс на 5,78%. Ринок Японії завершив рік у мінусі, втративши 5,35%. Європа в цілому показала зростання на рівні 7,47%. Потрібно відзначити показники фондового ринку Німеччини, що выросли за 2007 рік на 33,83%.
Потрібно згадати, що найбільші IPO торік також пройшли на ринках, що розвиваються. У грудні аналітики компанії Ernst & Young відзначали, що 14 з 20 найбільших IPO були зафіксовані на ринках, що розвиваються.
Найбільшим глобальним розміщенням в 2007 році стало IPO російської банківської структури "ВТБ", що залучила близько 8 млрд доларів.
Іншим розміщенням, що запам'ятається, стало IPO китайської нафтової компанії PetroChina, під час якого її капіталізація досягла 1 трлн доларів, встановивши абсолютний рекорд.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас