Росіяни купили "ІСТІЛ" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни купили "ІСТІЛ"

Фондовий ринок
344
Після продажу групою "Приват" гірничо-металургійних і коксохімічних активів російської "Євраз Груп" стало відомо ще про одну угоду із продажу українського меткомбінату.
Зважаючи на все, підійшли до завершення переговори із продажу ЗАТ "ММЗ "ІСТІЛ (Україна)". Інформацію про продаж підприємства російському покупцеві підтвердив директор Української асоціації виробників феросплавів ("ІСТІЛ (Україна)" є членом Укрфа) Сергій Кудрявцев. За його інформацією, найближчим часом не планується зміна топ-менеджменту заводу. В "ІСТІЛ" не коментують можливий продаж підприємства. "Наша позиція - не коментувати",- сказав перший віце-президент "ІСТІЛ (Україна)" Фарук Сіддікі.
Інформація про те, що власники продають завод, з'явилася восени. Серед можливих покупців називалися "Донецьксталь", "Северсталь" та ІСД. Однак на ММЗ тоді заявляли, що підприємство не продається і пріоритетною є підготовка до проведення IPO. Поки що немає достовірної інформації про покупця активу. Однак, за даними низки закордонних джерел (зокрема, Steel Business Briefing), ним стала російська група "ЕСТАР" ("Електросталь Росії"), підконтрольна депутатові держдуми Вадиму Варшавському. У прес-службі "ЕСТАР" учора не змогли підтвердити або спростувати факт угоди, пославшись на відсутність керівництва. За оцінкою аналітика ІК "Конкорд Капітал", вартість підприємства становить не менше $600 млн. За однією з версій, проданий був не сам завод, а кіпрська компанія "ІСТІЛ Груп Холдингс Лімітед", якій належить 100% акцій підприємства.
Тим часом покупка "ІСТІЛ" компанією "ЕСТАР" виглядає досить логічною. Російська група має власні потужності з заготівлі і переробки брухту, необхідного в електросталеплавильному виробництві. За даними "ЕСТАР", у її склад зараз входять Новосибірський металургійний завод, Златоустівський і Нитвенський метзаводи, Волгоградський завод труб малого діаметра, Енгельсський трубний завод, Новоросійський завод "Сталевий профіль", Гурьєвський метзавод, Ростовський електрометалургійний завод, ЗАТ "Волга ФЕСТ", ТД "ЕСТАР" і ЗАТ "Ломпром". "У випадку продажу заводу покупець одержує сучасне підприємство, що має своє місце на ринку із широким ринком збуту і затребуваною продукцією", - відзначає віце-президент Research&Consulting Group AG Олександр Сірик.
В "ІСТІЛ (Україна)" учора також відмовилися надати інформацію про структуру власності групи, тому невідомо, що саме є об'єктом поглинання, оскільки український метзавод є не єдиним активом ISTIL Group. Крім ММЗ "ІСТІЛ (Україна)" їй належать невеликі заводи з виробництва сортового прокату у Великобританії - ISTIL (UK), і з виробництва арматур у США - ISTIL (USA). ISTIL Group також володіє двома причалами в Одеському порту з вантажообігом більше 2,5 млн. т на рік. Крім того, група планує будівництво прокатного підприємства в Арабських Еміратах.
Донецький ММЗ "ІСТІЛ (Україна)" в 2007 р. збільшив виробництво готового прокату до 973 тис. т, сталі - до 1,026 млн. т. Головою НС ММЗ "ІСТІЛ (Україна)" є пакистанський бізнесмен Мохаммад Захур.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас