Тимошенко продасть "Укртелеком" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко продасть "Укртелеком"

Фондовий ринок
590
Контрольний пакет акцій найбільшого оператора фіксованого зв'язку ВАТ "Укртелеком" (займає 78,5% ринку) повинен бути проданий стратегічному інвесторові. Такі плани Фонду держмайна на нинішній рік.
Як повідомила прес-секретар відомства Ніна Яворська, "Укртелеком" внесений у список компаній, які ФДМ хоче продати в 2008 р. За її словами, сьогодні Кабмін може затвердити цей перелік. Після цього буде визначений спосіб приватизації. "У власності держави повинно залишитися 25%+1 акція, інші 67,79% необхідно продати", - відзначила Яворська. Уряд планує продати 60%+1 акція державного монополіста на аукціоні. Інші 7,79% акцій будуть продані на фондових біржах.
За прогнозами експертів, 60% акцій компанії (якщо відбудеться аукціон) можуть обійтися інвесторові від 12,3 млрд. грн. (стартова ціна розрахована на підставі сьогоднішньої ринкової вартості компанії) до 40 млрд. грн. (у випадку торгів). Аналітики інвесткомпаній ділять можливих покупців контрольного пакета ВАТ "Укртелеком" на три групи: західноєвропейський оператор зв'язку або консорціум з декількох подібних, консорціум із СКМ і турецького оператора Turkcell або російські телекомунікаційні компанії.
Аналітик ІК "Юпрас Капітал" Олексій Білязе вважає, що, швидше за все, "Укртелеком" буде проданий західному інвесторові - великому національному операторові, такому як Deutsche Telekom або France Telecom, або консорціуму європейських операторів. "Їм бізнес "Укртелекому" буде ближчим за структурою господарювання", - говорить він. У якості можливих західних покупців аналітик ІК Concorde Capital Олександр Паращий називає ті ж компанії, однак при цьому не виключає і продажу оператора місцевій компанії.
"Після появи такої новини (про продаж) можна чекати стрибка акцій компанії вгору, аж до 10-15% за день (при їхній учорашній ціні у вільному обігу 1,11-1,12 грн). А в майбутньому на самому аукціоні очікуємо, що буде показана досить висока ціна. Мультиплікатор при продажі пакета може доходити до позначки 3 і більше з урахуванням подальшого стратегічного розвитку компанії", - говорить пан Білязе.
Глава відділу досліджень ІК Millennium Capital Петер Келлер не виключає можливості, що 60% акцій може зацікавитися консорціум із СКМ і Turkcell, а також вищезгадані європейські компанії. "Менша ймовірність покупки російськими телекомунікаційними компаніями", - говорить він. Остаточна ціна продажу "Укртелекому" на аукціоні буде залежати від того, скільки і які компанії будуть у ньому брати участь: "Я не виключаю і договір між претендентами. Тоді перегонів взагалі не буде".
Якщо главі уряду Юлії Тимошенко вдасться більш-менш вигідно продати "Укртелеком", це дозволить покрити плани приватизації на нинішній і минулий роки. Нагадаємо, що фінансування дефіциту держбюджету-2008 за рахунок надходжень від приватизації визначено в розмірі 8,6 млрд. грн. у порівнянні з 10,6 млрд. грн. торік. Однак в 2007 р. ФДМ перерахував у держбюджет тільки близько 2,5 млрд. грн.
"Юпрас Капітал" прогнозує, що чистий прибуток "Укртелекому" в 2007 р. складе близько 400 млн. грн. В 2008 р. при вдалій приватизації компанії варто очікувати чистий прибуток у розмірі 450 млн. грн. Причому рентабельність фіксованого зв'язку буде скорочуватися, а рентабельність зв'язку третього покоління значно виросте. "Юпрас Капітал" очікує, що чистий дохід "Укртелекому" за минулий рік сягне 7 млрд. грн., а в 2008 - близько 7,5 млрд. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас