Ощадбанк зробив внесок у збільшення цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк зробив внесок у збільшення цін

Валюта
1133
Міністерство економіки вчора визнало, що закладений у бюджеті-2008 прогноз інфляції на рівні 9,6% є занижений
Вже в лютому він може бути підвищений до 12,5%. Експерти вважають такий перегляд недостатнім - внаслідок виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР збільшення цін перевищить торішній рекорд і може досягти 17-18%. Втім, за їх словами, навіть підвищення прогнозу інфляції на кілька відсотків дозволить збільшити номінальні доходи бюджету та ввести додаткові соціальні виплати.
Вчора міністр економіки Богдан Данилишин заявив, що Кабінет міністрів має намір переглянути прогноз інфляції на 2008 рік, підвищивши його майже на 3% - з 9,6%, закладених у бюджеті. "Новий прогноз інфляції може бути встановлений на рівні 10,5-12,5%", - сказав він.
Остаточний показник, за словами Данилишина, Мінекономіки назве до початку лютого. Нагадаємо, вже в березні Верховна рада повинна буде внести зміни в чинну редакцію закону про бюджет. При цьому міністр впевнений, що повернення боргів Ощадбанку СРСР прискорить цього року збільшення цін лише на 1,5%. Втім, чи буде це наслідком виплати 6 млрд грн, передбачених бюджетом, чи обіцяних у цілому за рік 20 млрд грн, він не уточнив.
Як стало відомо Комерсанту, найближчим часом погіршити свій прогноз інфляції має намір і Світовий банк. "Ми традиційно робимо квартальні перегляди. Цього разу варто очікувати погіршення прогнозу інфляції", - повідомив економіст банку Руслан Піонтковський. Останній раз банк переглядав прогноз у жовтні - він був підвищений до 9,6%.
Економісти відзначають, що інфляція, що виникне внаслідок виплат радянських внесків, буде більшою, ніж очікує уряд Юлії Тимошенко. "За нашими розрахунками, з 20 млрд грн, передбачених для погашення внесків, як мінімум 12-13 млрд відразу направляться на споживчий ринок, що ще сильніше розжене інфляцію - до 18-19%", - повідомив президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
Аналітик ІК Millennium Capital Валентин Зеленюк впевнений, що вплив виплат на збільшення інфляції буде залежати від успіху антиінфляційних заходів Нацбанку. "У випадку пасивної позиції Нацбанку виплата внесків може додатково прискорити інфляцію не менше ніж на 7%, а може - і більше. Однак у випадку жорстких заходів щодо зміцнення гривні інфляцію можна втримати на рівні 12%", - припускає аналітик.
Глава НБУ Володимир Стельмах ще 26 грудня заявив, що бюджет на 2008 рік не містить заходів, що дозволяють утримати інфляцію на рівні до 10%. Вона, за його розрахунками, залишиться на рівні минулого року (16,6%) - близько 14,8-15%. Тоді ж президент Віктор Ющенко дав розпорядження міністрові економіки, міністрові фінансів і главі Нацбанку розробити антиінфляційні заходи.
Вже на початку січня Мінекономіки запропонувало ввести ліцензування виробництва і продажу бензину та встановити межову торговельну націнку 10%.
Втім, за словами експертів, більш висока інфляція стане запорукою виконання бюджету на 2008 рік. "Різке гальмування інфляції (у порівнянні з 2007 роком, коли ціни зросли на 16,6%) ставить під загрозу виконання дохідної частини бюджету і загрожує збільшенням бюджетного дефіциту", - відзначає Піонтковський.
Зі збільшенням інфляції відбувається автоматичне збільшення надходжень ПДВ, акцизів і рентних платежів, опосередковано - податку на прибуток. "Незважаючи на те, що збільшення цін допоможе Кабміну виконати бюджет, до чогось доброго така практика не призведе", - впевнений Зеленюк.
Негативні побоювання українських економістів поділяють міжнародні експерти. Агентство Standard & Poor's повідомило, що виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР у розмірі близько 3% від ВВП "ще більше підсилять попит в економіці, що і без того вже досить перегріта". "У середньотерміновій перспективі можливе погіршення умов зовнішньої торгівлі разом з високою інфляцією може призвести до збільшення тиску на гривню і де-факто покласти кінець режиму фіксованого валютного курсу, - заявляє Standard & Poor's. - У цілому популістський підхід у фіскальній і квазіфіскальній політиці нового уряду несе в собі ризик зниження, а не підвищення, як планує уряд, купівельної спроможності, підриву недавно досягнутих економічних результатів і веде до негативних наслідків для кредитоспроможності уряду України".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас