Страхування банків (bank assurance) в Україні практично немає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страхування банків (bank assurance) в Україні практично немає

590
Однак страхування банків (bank assurance, придбання страхових полісів у банку) як такого в нашій країні немає.
Таку думку висловив Роман Деніс, національний менеджер страхової компанії (СК) "GRAWE Group" в Україні.
На думку експерта, сьогодні в Європі під терміном страхування банків мається на увазі не тільки можливість продажу страхових полісів, пов'язаних із кредитуванням, але більшою мірою продаж полісів, зовсім не пов'язаних із кредитуванням. "Наприклад, приходить клієнт у банк одержати кредит на машину, а його запитують - чи застрахована його нерухомість або життя. Якщо ні - він одержує страховку", - пояснив Деніс.
В Україні ж банки в змозі продати тільки ту страховку, яку можна "підв'язати" під кредит. Експерт пояснює це "слабко розвиненою культурою страхування в Україні". "По-друге, банки ще не дуже зацікавлені в тому, щоб ці продукти просувати, - відзначив він. - Вони на сьогодні заробляють досить багато на процентних ставках.
Крім того, взагалі українським фінустановам ця послуга не особливо цікава. Вони не зовсім усвідомлюють, що на цьому можна заробляти. А от західні банки, які розуміють, що таке страхування банків ( "bank assurance" ), активно ним цікавляться".
За словами фахівця, деякі банки (наприклад, в Італії) більшу частину свого прибутку генерують саме в продажі полісів. "Однак західні банки в Україні змушені для початку впровадити свої стандарти, налагодити роботу. У таких банках ситуація часто буває складнішою, ніж здається "збоку". І банківське страхування в такому випадку ніяк не може бути першочерговим", - відзначає Деніс.
Крім того, ще однією проблемою є порівняно низькі доходи, які банки одержують від продажу таких полісів. Їх не можна порівняти із грішми, які банки заробляють, надаючи кредити. "Якщо вони в "мам" беруть кошти, скажімо, під 4%, а дають їх під 13%. Різниця - 9%.
Звичайно, при такій величезній різниці інвестувати багато енергії в страхування банку - може здатися неефективним. У Європі ж ця різниця становить часом 1-1,5%. Інший момент - це пріоритети банків там і тут. В Україні сьогодні відбувається швидке нарощування активів. Всі зусилля інвестуються в зростання. У Європі рости особливо нікуди. Банки концентруються на зароблянні грошей, тобто одержанні прибутку", - пояснює експерт.
Разом з тим, національний менеджер "Grawe Group" переконаний, що розвиток банківського страхування в Україні - справа часу. Коли трохи "заспокояться" ставки, ринок буде більш стабільний, банки неодмінно звернуть увагу на можливість надійного заробітку за допомогою страхування.
"Я думаю, що воно буде розвиватися дуже добре, тому що банки мають все необхідне, щоб продавати такі речі. До них вже приходить клієнт із певною довірою, а в страхуванні найважливіше - це довіра. Активне зростання - перспектива невизначених тимчасових рамок", - підсумував він.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас