Ахметов готує рекордну угоду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ахметов готує рекордну угоду

Фондовий ринок
2008
Компанія "СКМ" має намір одержати за страхову компанію "АСКА" мільярд гривень.
Міноритарні акціонери "АСКА" уже сповіщені про те, що "СКМ Фінанс", що управляє фінансовими активами Ріната Ахметова, продає свій пакет акцій страховика. За законом міноритарії першими мають право викупити акції. Однак навряд чи вони зможуть прийняти пропозицію "СКМ Фінанс".
Більш ніж 73% акцій "АСКА" керівництво "СКМ Фінанс" оцінило в 184,8 мільйона доларів (майже 1 мільярд гривень).
Якщо угода відбудеться, то сума продажу "АСКА" буде рекордною за вартістю на страховому ринку України.
Компанія входить у двадцятку найбільших у країні за розміром активів (на 1 липня минулого року - 241,1 мільйона гривень). У рейтингу журналу Insurance TOP вона займає 11-е місце за цим показником. Власний капітал страховика на цю ж дату становив 156,5 мільйона гривень.
Однак заробити настільки великі гроші на продажі страхової компанії в Україні дуже складно. "Така компанія як "АСКА" може коштувати 80-100 мільйонів доларів, не більше. Хоча це й один із провідних страховиків країни, але останнім часом він не дуже активно розвивається. Крім того, у компанії досить велика частка корпоративних клієнтів", - вважає голова правління страхової компанії "Дженералі Гарант" Юрій Лахно. За його оцінками, лідер класичного страхового ринку України "Оранта" сьогодні коштує близько 350 мільйонів доларів, а "Дженералі Гарант" - 300 мільйонів.
Інша справа, якщо в керівництва "СКМ Фінанс" є вже конкретна домовленість із якимось іноземним інвестором, що готовий викласти такі великі гроші за "АСКА". "Якщо попит на компанію високий, то і ціна буде адекватною", - стверджує президент страхової компанії "Провідна" Ірина Сиренко.
Як повідомив виданню один з міноритарних акціонерів "АСКА", претендентами на покупку цього страховика є: п'ята за розміром у світі і найбільша у Великобританії страхова група Aviva, світовий лідер страхування AIG і ще дві міжнародні групи - АХА та Allianz.
У числі тих, хто цікавиться угодою, є і російські компанії - "Росгосстрах" і "Страховий Дім ВСК" (Військово-страхова компанія). Можливо, перша з них придивляється до "АСКА" з подачі керівника своєї української дочки - СК "Провідна" Ірини Сиренко, що колись очолювала компанію "АСКА-Життя".
На думку експертів, продаж "АСКА" - це давно дозріле рішення. Розмови про те, що страховик буде проданий іноземним інвесторам, ведуться вже кілька років. Адже страховий бізнес все-таки непрофільний для Ріната Ахметова. "В одних руках важко тримати різнопланові активи", - погоджується Ірина Сиренко.
Тому донецький мільярдер, швидше за все, продасть і другу свою страхову компанію - "АСКА-Життя". "Я думаю, що нема рації, продаючи ризикового страховика, залишати лайфового", - вважає Юрій Лахно.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас