В установи Ощадбанку з 8 до 12 січня за виплатою компенсацій звернулись 1,2 млн вкладників Ощадбанку СРСР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В установи Ощадбанку з 8 до 12 січня за виплатою компенсацій звернулись 1,2 млн вкладників Ощадбанку СРСР

Валюта
296
В установи ВАТ "Державний ощадний банк України" (Ощадбанк, Київ) у період з 8 до 12 січня 2008 року звернулися 1,2 млн вкладників Ощадбанку колишнього СРСР із заявами про внесення їхніх даних до реєстру для виплати компенсацій, повідомила прес-служба Ощадбанку в понеділок.
Як відзначається в повідомленні, з 155 тис. громадян, внесених до реєстру 8 січня, більше 49 тис. вкладників одержали в Ощадбанку компенсаційні виплати, а близько 30 тис. - оформили депозитний рахунок.
У прес-релізі також повідомляється, що для оптимізації процесу реєстрації і виплати компенсацій вкладникам Ощадбанку к. СРСР, правління Ощадбанку вирішило ввести з 14 січня наступний режим роботи кредитно-фінансової установи: понеділок, вівторок, середа - виплата компенсацій вкладникам, дані яких внесені до реєстру; четвер, п'ятниця, субота - прийом заяв, у неділю - технічний день для внесення даних про вкладників до реєстру.
Як повідомлялося, установи Ощадбанку в Україні 11 січня почали здійснювати виплати громадянам знецінених внесків в установах Ощадбанку колишнього СРСР, які пройшли ідентифікацію 8 січня.
Ощадбанк у четвер одержав перший транш бюджетних коштів у розмірі $198,2 млн для проведення в 2008 році виплати громадянам України знецінених внесків в установи Ощадбанку к. СРСР станом на 2 січня 1992 року, що діяли на території країни, у розмірі до 1000 грн на одного вкладника.
Президент України Віктор Ющенко ставить завдання, щоб кожен вкладник в Ощадбанку к. СРСР одержав "живі" компенсаційні гроші з держбюджету протягом двох-трьох місяців.
Як повідомлялося, Блок Юлії Тимошенко (БЮТ), лідер якого Ю.Тимошенко очолила уряд 18 грудня, під час виборів заявив про намір у дворічний термін розрахуватися по внесках в Ощадбанку к. СРСР. За оцінками Рахункової палати України, розмір цих внесків, індексованих у середині 90-х минулого сторіччя в співвідношенні 1 радянський руб.:1,05 грн, на початок 2007 року становив 127,9 млрд грн. Крім того, законодавство передбачало подальшу їхню індексацію на рівень інфляції, що з тих пір склала 3,7 рази.
У держбюджеті-2008 і прийнятих разом з ним законодавчих поправках закріплена відмова від індексації на рівень інфляції і виділення 6 млрд грн цього року для виплати вкладникам готівкою, а також 2 млрд грн - для проведення платежів за електро- і теплову енергію, природний газ, водопостачання, квартплату шляхом безготівкових розрахунків.
Для здійснення виплат Ощадбанк із 8 січня почав перереєстрацію вкладників Ощадбанку к. СРСР та інвентаризацію своїх зобов'язань перед ними. БЮТ розраховує, що за її підсумками реальна сума зобов'язань буде знижена мінімум удвічі, а виділеної в 2008 році суми вистачить для виплат близько 10 млн вкладників.
У свою чергу, уряд 9 січня затвердив порядок таких виплат. За словами міністра фінансів Віктора Пинзеника, Ощадбанк буде пропонувати особам, що перереєструють свої внески, вносити їх на депозити, ставка по яких буде становити 9,5% (у доларах) і 13,5% (у гривні) із щомісячним нарахуванням відсотків і можливістю їх одержання.
Крім того, на проведення додаткових компенсаційних виплат уряд планує направити близько 12 млрд грн, які передбачається одержати від приватизації понад закладеного у держбюджеті-2008 плану 8,6 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас