Експерти: Бензин в Україні взимку не дорожчатиме — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Бензин в Україні взимку не дорожчатиме

Енергетика
167
Нафтопродукти в Україні не подорожчають, принаймні в зимовий період, заспокоюють водіїв експерти. Для цього не існує передумов. Оптові ціни на пальне потроху знижуються і в Європі, і в Україні.
Той же 95-й бензин з початку грудня втратив 150 гривень на тонні і зараз коштує 5700 гривень. Дизель подешевів на 100 гривень.
Додатковий фактор для цінової стабільності - невеликий попит на АЗС і наявність імпорту: зараз на нашому ринку більше 40% закордонних нафтопродуктів. Посилання трейдерів і переробників на світове подорожчання нафти і збільшення експортного мита в Росії - не зовсім коректні. На український ринок, як кажуть експерти, це поки що не впливає.
"Потрібно розділяти прибуток той, котрий декларується нафтопереробними підприємствами, і той, котрий вони реально одержують. Всі заводи нібито працюють майже на нульовому рівні рентабельності, однак завдяки тому, що нафта закуповується підприємствами в, скажемо так, профільованих структур або залежних структур від власників цих НПЗ, то на кордонах України закуповується нафта за цінами, які як правило завищені", - заявив експерт ПЕК Геннадій Рябцев.
Як повідомлялися, раніше експерти заявляли, що бензин може подорожчати на 5-10 копійок. На думку директора НТЦ Психея Сергія Сапегіна, "Ринок насичений, ціни встоять. Від сили 5 коп. збільшення може дати підвищення цін в опті".
У грудні Кабінет міністрів і найбільші оператори ринку нафти і нафтопродуктів підвищили рекомендовану максимальну ціну на бензин А-95 на 1,98% до 5,15 гривні/літр, на дизельне паливо на 2% до 5,1 гривні/літр на 10-20 грудня в порівнянні зі встановленими цінами на 1-10 грудня.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас