Світові фондові ринки падають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові фондові ринки падають

Фондовий ринок
315
На тлі побоювань початку рецесії американської економіки основні міжнародні фондові індекси почали різке падіння. Наприкінці минулого тижня намітився ще більш різкий спад американських, європейських та японських індексів.
Наприкінці тижня фондові індекси США прискорили своє падіння, незважаючи на повідомлення про черговий рекордний за всю історію США профіцит бюджету, що у грудні досяг позначки $48,3 млрд., що на 15% вище від торішнього показника, і перевищив прогнози бюджетного управління конгресу США. З початку 2008 р. американський індекс Dow Jones Industrial Average уже обвалився в цілому на 5%, індекс широкого ринку S&P 500 - на 4,6%, а високотехнологічний Nasdaq Composite - на 8%. До кінця минулого тижня на Нью-Йоркській фондовій біржі, а також на електронному майданчику Nasdaq число акцій, що впали, перевищило число акцій, що виросли, у співвідношенні 2:1.
Схожа ситуація спостерігається з початку року на всіх провідних європейських біржах. Так, на тлі несприятливих прогнозів прибутки великих європейських компаній - у зв'язку з очікуваннями низьких споживчих витрат у єврозоні і цінам на сировину, що зростають, - минулого тижня впали всі європейські фондові індекси - британський FTSE 100 (на 0,33%), німецький DAX Xetra 30 (на 0,06%), французький CAC 40 (на 0,54%), а також зведений загальноєвропейський індекс Dow Jones Stoxx 600 (на 0,49%). У цілому 13 з 18 європейських індексів минулого тижня знизилися.
Майже таке ж різке, як і у США, падіння акцій відбулося і в Японії. За тиждень основний японський індекс Nikkei 225 упав відразу на 4%, а Topix втратив 2,4%, опустившись до мінімального рівня з жовтня 2005 р.
Раніше очікувалося, що виступ голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанкі заспокоїть інвесторів у Японії, тому що ставка ФРС може бути знову знижена, але більше побоювань у світі стала викликати перспектива списання збитків американських фінансових компаній. Найшвидше дешевшають у Японії папери промислових компаній, а також фінансового сектора - японські банки також інвестували свої кошти в американські іпотечні папери.
При загальній паніці на ринках зненацька обвалився і міжнародний індикатор цін на тарифи морських перевезень сировинних товарів Baltic Dry Index (індекс морських тарифів), що 11 січня дав найбільш різке падіння за день із 1989 р. Падіння цього індексу пояснюють очікуваннями основних перевізників рецесії світової економіки, що буде означати падіння активності всієї світової торгівлі, у тому числі сировинними товарами.
Через зниження вартості акцій у США суверенний фонд Кувейту розміром $213 млрд., контрольований парламентом країни, зараз щосили зайнятий пошуком вигідних вкладень у США. "Можливо, ми зараз перебуваємо в епіцентрі бурі і близькі до піку проблеми, - заявив глава інвестиційного управління Кувейту Бадер аль Саад. - Я вважаю, що в цей дуже відповідальний час ми повинні ворушитися швидше". За словами пана Бадера аль Саада, азіатські банки, які вже намагалося купити управління, зараз дуже дорогі і поки продаються за ціною, що в шість разів перевищує їхню балансову вартість, тоді як банки в Європі і США у зв'язку із кризою зараз продаються майже по балансовій вартості.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас