СБУ попереджає вкладників Ощадбанку про можливі шахрайства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ попереджає вкладників Ощадбанку про можливі шахрайства

Валюта
562
Фахівці Служби безпеки України зафіксували неправомірні дії деяких комерційних структур, що намагаються шахрайським способом заволодіти коштами вкладників Ощадбанку колишнього СРСР або їхніх спадкоємців.
Представники таких структур, як повідомила прес-служба СБУ в минулу суботу, пропонують клієнтам відновлення реальної вартості знецінених грошових заощаджень за допомогою двосторонньої угоди для нібито одержання компенсаційних виплат через судовий позов до ВАТ "Державний ощадний банк України".
Діяльність таких фірм зафіксована в Івано-Франківську, Тернополі, Львові. За даними СБУ, шахраї планують відкрити філії цих комерційних структур у кожній області.
Відповідно до угоди клієнт надає комерційній фірмі копію ощадної книжки, паспорта та ідентифікаційного номера і платить готівкою 1% суми внеску, а також певну суму за надання послуг. При цьому клієнтам повідомляють, що виконання угоди з боку фірми можливе лише при наявності в групі клієнтів як мінімум 50-100 позивачів.
Подібні позови, які такі фірми обіцяють виграти на користь клієнтів, розглядалися Європейським судом з прав людини і Судовою палатою цивільних справ Верховного суду України.
Європейський суд з прав людини визначив, що ці заяви є неприйнятними з урахуванням параграфів 1 і 3 статті 35 Конвенції "Про захист прав людини та основних свобод".
Відповідно до рішення Судової палати цивільних справ Верховного суду України від 6 червня 2002 року, громадянин України одержав відмову в позові про стягнення проіндексованих коштів у розмірі, більшому, ніж передбачено законодавством. Також було роз'яснено, що мова йде про повернення відновлених у встановленому порядку заощаджень.
Законних підстав вимагати невідкладної виплати коштів з компенсаційних рахунків власники внесків, що знецінилися, не мають, оскільки законодавство України передбачає поступову виплату коштів з держбюджету.
Отже, дії представників вищезгаданих комерційних структур, які обіцяють повернення заощаджень громадянам України в повному обсязі за допомогою позовів і за рішенням судових органів, мають ознаки фінансової піраміди, тобто носять шахрайський характер.
Виходячи з інтересів громадян України, СБУ рекомендує вкладникам Ощадбанку к.СРСР звертатися винятково в офіційні державні установи і не довіряти оформлення своїх документів сумнівним посередникам.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас