Для покращення становища "Укртатнафти" запропоновано підвищити оптові ціни на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для покращення становища "Укртатнафти" запропоновано підвищити оптові ціни на бензин

Енергетика
342
Одним з варіантів поліпшення становища ЗАТ "Укртатнафта" називається підвищення оптових цін на бензин при збереженні на колишньому рівні роздрібних цін.
Про це РБК-Україна повідомило джерело в уряді, коментуючи підсумки наради, що відбулася на цьому тижні у Кабміні з питань Кременчуцького НПЗ.
За його словами, таким чином, скоротиться прибуток АЗС, але НПЗ дістане додаткові кошти, у т.ч. для закупівлі нафти.
За даними джерела, Кременчуцький НПЗ дотепер не одержує сировину нафтопроводом. Поставки нафти морем також мінімальні. При цьому їхні джерела не називаються. За підсумками наради доручено підготувати пропозиції щодо поліпшення становища ЗАТ "Укртатнафта".
Остаточних рішень по НПЗ поки не прийнято.
Раніше повідомлялося, що ЗАТ "Укртатнафта" очікує поставки в I кварталі 2008 р. близько 1 млн т сировини. У тому числі НПЗ планує одержати в січні-березні 510 тис. т української нафти, 360 тис. т імпортної нафти і 60 тис. т вакуумного газойля. Із цієї кількості НПЗ розраховує одержати в січні 330 тис. т сировини, у тому числі 170 тис. т нафти українського видобутку, 140 тис. т імпортного ресурсу і 20 тис. т газойля.
Нагадаємо, 24 грудня 2007 р. уряд скасував постанову від 8 серпня ц.р. № 1037, відповідно до якої держпакет акцій "Укртатнафти" був переданий в управління Фонду держмайна. За інформацією заступника глави Секретаріату президента Олександра Шлапака, на сьогоднішній день 61% акцій "Укртатнафти" перебуває в управлінні Мінпаливенерго.
"Укртатнафта" - спільне російсько-українське підприємство, що проводить модернізацію та управління Кременчуцьким НПЗ. Відзначимо, що 19 жовтня 2007 р. відбулася зміна керівництва компанії - за рішенням суду її знову очолив Павло Овчаренко.
Зміна керівництва викликала різко негативну реакцію з боку російських акціонерів, що вважають, що підприємство захоплене на підставі сумнівних судових рішень, його акції перерозподілені, а реєстр компанії перебуває в руках незаконного реєстратора. Крім того, російська сторона звинуватила керівництво НПЗ у присвоєнні нафтової сировини на суму 455 млн дол.
У зв'язку із цим російські акціонери відмовилися брати участь у зборах акціонерів АТ "Укртатнафта" 17 грудня ц.р. У свою чергу, нинішнє керівництво підприємства звинуватило окремих посадових осіб ВАТ "Татнафти" у спробах дестабілізувати ситуацію навколо компанії. Крім того, на думку керівництва "Укртатнафти", в 2006-2007 р. підконтрольний "Татнафті" менеджмент планомірно доводив підприємство до банкрутства.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас